Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τι είναι η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση – είσοδος στην εφαρμογή

 Τι είναι η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση – είσοδος στην εφαρμογή

Η ηλεκτρονική (ή άυλη) συνταγογράφηση είναι μια κρατική υπηρεσία που έχει εισχωρήσει δυναμικά στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για τη μέθοδο σύνταξης και καταχώρισης ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών εξετάσεων με χρήση υπολογιστικών συστημάτων και ιατρικού λογισμικού. Η υπηρεσία αυτή αντικαθιστά την παραδοσιακή εκτυπωμένη μορφή των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών με μια νέα, άυλη ψηφιακή μορφή.

Η υπηρεσία Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση έχει εισαχθεί δυναμικά και στο ελληνικό Σύστημα Υγείας, όμως ακόμη κάποια ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τη δομή, τη λειτουργία και τα οφέλη αυτής της υπηρεσίας. Στο παρόν άρθρο, συζητάμε σχετικά με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και τις διάφορες διαστάσεις της, από το πώς ενσωματώθηκε στη χώρα μας, πώς μπορείτε να κάνετε και σεις εγγραφή στην εφαρμογή, ενώ τέλος, απαντάμε σε συχνές ερωτήσεις που κατατίθενται γύρω από το ζήτημα.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην Ελλάδα

Πρωτεργάτες στην υπηρεσία Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ήταν οι Σουηδοί και οι Γερμανοί, οι οποίοι σταδιακά ενσωμάτωσαν τη συγκεκριμένη υπηρεσία από το 1980-1985 και ,εντός μιας δεκαετίας, ολοκλήρωσαν με επιτυχία το έργο.

Σε ό,τι αφορά τα εγχώρια σε σχέση με την εισαγωγή αυτής της εφαρμογής στο ελληνικό σύστημα υγείας, η υπηρεσία δεν ακούστηκε πρώτη φορά παρά το 2010. Εκείνη τη χρονιά, το έργο ψηφίστηκε ως μέρος του γενικότερου σχεδίου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της κυβέρνησης Γεωργίου Α. Παπανδρέου (OpenGov). Το εγχείρημα ξεκίνησε από την ελληνική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2010 με ανοικτή διαβούλευση και ταυτόχρονη πρόσκληση ενδιαφέροντος σε εταιρίες να δηλώσουν τις προτάσεις τους για την υλοποίηση του έργου, ενώ οι πρώτες εφαρμογές της υπηρεσίας άρχισαν ήδη τον Απρίλη του 2010.

Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση μάλιστα, αργότερα αποτέλεσε και υποχρέωση στην πρώτη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας (Μνημόνιο Ι), το Μάιο του 2010. Τότε, η κρατική εταιρεία ΗΔΙΚΑ ΑΕ ανέλαβε τόσο την τεχνική υποστήριξη όσο και την ψηφιακή υποδομή του έργου Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Οι τεχνικές δυσλειτουργίες που παρουσίασε το λογισμικό έφεραν την εταιρεία στη θέση να πρέπει να προβεί σε μια σειρά από αναβαθμίσεις, οι οποίες συνεχίσθηκαν μέχρι και το έτος 2013, χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ, στοιχείο που αναγράφεται και στις οθόνες της εφαρμογής.

Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ξεκίνησε την εφαρμογή της με δειλά βήματα το έτος 2011, με πιστοποίηση των Ιατρών και την ένταξη ορισμένων Ταμείων. Στις 31-12-2011, κατόπιν έντονων αντιπαραθέσεων του Ιατρικού σώματος και του τότε Διοικητού του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη, υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία πλέον όλοι οι ιατροί της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το αν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι, μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά τα φάρμακα στους ασθενείς που θεραπεύουν.

Στόχοι της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στη χώρα μας εξυπηρετεί τους παρακάτω σκοπούς:

  • Αποτελεί μοχλό εκσυγχρονισμού του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης
  • Διευκολύνει τη διαδικασία ταυτοποίησης και ελέγχου των εμπλεκομένων (ασθενών, ιατρών και φαρμακοποιών) στη διασφάλιση της μαζικής και επιτυχημένης επιχειρησιακής της λειτουργίας
  • Ενσωματώνει τις δυνατότητες και τις λειτουργίες της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στην καθημερινή ιατρική πρακτική
  • Ευνοεί τη λειτουργία ενός ψηφιακού ιατρικού περιβάλλοντος που διέπεται από διαφάνεια

Παραβάσεις στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Παρά τις κρατικές προσπάθειες να θωρακιστεί η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από παραβιάσεις του νόμου και ατασθαλίες, το σύστημα φαίνεται ότι δεν είναι απολύτως ανθεκτικό απέναντι σε οποιαδήποτε έκνομη πράξη.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2024, εκδόθηκε ανακοίνωση από την Οικονομική Αστυνομία. Η ανακοίνωση αφορούσε την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με 17 μέλη. Τα μέλη της οργάνωσης διήυθυναν και διεκπεραίωναν εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ΑΜΚΑ τρίτων προσώπων, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ με ζημία ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. 

Η αποκάλυψη παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τα γεγονότα που προηγήθηκαν: ένας 67χρονος δικηγόρος κανόνισε πργραμματισμένη επίσκεψη με τον θεράποντα ιατρό του. Ο παθολόγος άνοιξε τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς με βάση τον προσωπικό του ΑΜΚΑ προκειμένου να συνταγογραφήσει. Ανοίγοντας τον φάκελο, είδε έκπληκτος ότι άλλος ιατρός είχε γράψει στον ασθενή τέσσερις συνταγές για εμβόλια.

Τα εμβόλια είχαν γραφτεί στον 67χρονο σε διάστημα λίγων ημερών. Η συνταγή αφορούσε τα δύο εμβόλια του έρπητα ζωστήρα που κυκλοφορούν, (τόσο το σκεύασμα με ζώντα εξασθενημένο ιό όσο και το αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο), του πνευμονιόκοκκου καθώς και της ηπατίτιδας Α. Μάλιστα, όλες οι συνταγές είχαν εκτελεστεί. Παρόλα αυτά, ο 67χρονος δικηγόρος δε γνώριζε τίποτε, καθώς ουδέποτε είχε ζητήσει κάποια συνταγή για εμβόλια, ενώ δεν γνώριζε ούτε τον γιατρό ούτε τον φαρμακοποιό που αναφέρονταν στο ιατρικό του ιστορικό.

Συνολική επένδυση και στατιστικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει παράσχει παραπεμπτικά ιατρικών πράξεων σε 1.000.000 ασθενείς μέχρι το 2015.

Σε σχέση με άλλα στοιχεία που ενημερώθηκαν και πάλι κατά το διάστημα μέχρι τις αρχές του 2015, 10 200 έως 11 000 φαρμακεία έχουν συνεργαστεί με την υπηρεσία Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, ενώ 40.000 θεράποντες ιατροί είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα. Επίσης, έχουν, σε αυτό το διάστημα, χορηγηθεί 6.000.000 ιατρικές συνταγές και 2.000.000 διαγνωστικά παραπεμπτικά ανά μήνα. Οι ασθενείς δε που έχουν εξυπηρετηθεί λαμβάνοντας συνταγογράφηση και παραπεμπτικά εξετάσεων ανέρχονται σε 2.400.000 – 2.600.000 ανά μήνα.

Η συνολική επένδυση για το έργο «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση» φτάνει τα 11.955.020 ευρώ, εκ των οποίων τα 10.161.767 EUR είναι χορηγία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή σύγκλιση» και των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων «Μακεδονία – Θράκη», «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου», «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος» και «Αττική» που αφορούν την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013.

Ο αντίκτυπος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στη φαρμακευτική δαπάνη

Το 2012, το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τα σταστιστικά των φαρμακευτικών δαπανών πριν και μετά την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Μέχρι το 2009, δηλαδή δύο χρόνια πριν την εισαγωγή της υπηρεσίας, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παρουσίασε ανοδική πορεία, φτάνοντας έως και τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά τη διετία 2010-2011, όταν δηλάδή ενσωματώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η υπηρεσίας Ηλεκτρονική Συνατγογράφηση, η φαρμακευτική δαπάνη σημείωσε μείωση 22%, φτάνοντας αισίως το 2011 στα 3,98 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1,8% του ΑΕΠ της χώρας.

Στο παρακάτω γράφημα, μπορείτε να δείτε οπτικοποιημένα τα αποτελέσματα της εφαρμογής Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στην Ελλάδα, μέσα στην εξαετία 2006-2012:

Βέβαια, παρόλο που η εισαγωγή της υπηρεσίας Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στη χώρα μας είχε σίγουρα θετικό αντίκτυπο ως προς τις δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες, σίγουρα δεν είναι ο μόνος παράγοντας για τις αλλαγές που παρατηρούμε στο γράφημα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, από το 2009 και έπειτα, η Ελλάδα έχει εκπέσει σε καθεστώς κρίσης και η αλλαγή αυτή συνοδεύτηκε και από την επιχείρηση δανεισμού από το ευρωπαϊκό ταμείο, αλλά και με μνημονιακά μέτρα που επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Συγκεκριμένα, σίγουρα έπαιξαν ρόλο στις διάφορες μεταβολές και οι αλλαγές στις τιμές των χορηγούμενων φαρμάκων, οι εκπτώσεις στα φαρμακευτικά νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και ο προσδιορισμός πάγιου κέρδους των ιδιωτών φαρμακοποιών για φάρμακα πάνω από ένα ορισμένο ύψος τιμής.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: τα οφέλη για τους γιατρούς

Από την πλευρά του θεράποντος ιατρού, η υπηρεσία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης χορηγεί μια ακριβή σύνοψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, αλλά και μια πιο σαφή και δομημένη τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών που σχετίζονται με το ατομικό ιατρικό ιστορικό.

Το έργο ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά το 2010, μέσω της εφαρμογής του συστήματος που αφορούσε ένα από τα κοινωνικά ταμεία ασφάλισης – συγκεκριμένα του οργανισμού ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτή τη στιγμή, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι από τις σημαντικότερες εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε σχέση με την υγεία, η οποία έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί στη σελίδα του ΗΔΙΚΑ ΑΕ, το οποίο είναι ένα κέντρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης.

Το έργο αυτό έχει υψηλό ποσοστό κάλυψης και εισχώρησης σε όλη τη χώρα και θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές και εντελώς λειτουργικές εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και των παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων.

Τα οφέλη της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για τους πολίτες

Οι πολίτες που ενεργοποιούν την υπηρεσία Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση επωφελούνται από αρκετές λειτουργίες της εφαρμογής. Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι:

  • Μείωση των ιατρικών λαθών: οι λανθασμένες συνταγογραφήσεις θεωρούνται μια από τις πιο κρίσιμες διαστάσεις που σχετίζονται με θανάτους ασθενών ή ανεπαρκή τους φροντίδα. Σε χαρακτηριστική έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε ποσοστό λαθών στη φαρμακευτική αγωγή 2,2% και 1,2% πριν και μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντίστοιχα.
  • Μείωση παρενεργειών των φαρμάκων: είναι συχνό φαινόμενο σε ασθενείς που κάνουν χρήση πολλαπλών φαρμάκων να παρουσιάζουν παρενέργειες λόγω της ασυμβατότητας των φαρμάκων μεταξύ τους. Λόγω του ότι η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση επιτυγχάνει μια διασύνδεση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς με τον ιατρό του, γλιτώνει τον ασθενή από τέτοιου είδους ατασθαλίες.
  • Αύξηση της ικανοποίησης: μια ψηφιοποιημένη διαδικασία όπως η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση φαίνεται ότι ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους στην εφαρμογή για διάφορους λόγους. Πρώτον, λύνεται το θέμα των δυσανάγνωστων χειρόγραφων συνταγών. Δεύτερον, διευκολύνει τη διαδικασία συνταγογράφησης αλλά και λήψης φαρμάκων από το τοπικό φαρμακείο. Τέλος, εξίσου ικανοποιημένοι δηλώνουν και οι γιατροί, καθώς ένα 75% παραδέχτηκε ότι μειώνονται τα λάθη στις συνταγογραφήσεις, ενώ το συντριπτικό ποσοστό του 94% δηλώνει γενική ικανοποίηση από την υπηρεσία.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία

Με την εκτόξευση του clawback το 2023, καθώς και τη φαρμακευτική δαπάνη που σημείωσε 7% μέση αύξηση, είναι λογικό να πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου για την εισαγωγή της υπηρεσίας Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας θα εκκινήσει τη διαδικασία εισαγωγής του θεσμού στα νοσοκομεία από το 2025 με την αξίωση από μέρους της κυβέρνησης να ελεγχθούν οι δαπάνες.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα τη νέα νοσοκομειακή υπηρεσία, ανοίγοντας τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου «Healthcare Transformation». Το συγκεκριμένο συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου και έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της ΠΕΦ, του ΣΕΙΒ και του ΕΦΕΧ, με συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων από τον χώρο της Υγείας. Σκοπός αυτής της εκδήλωσης ήταν η προώθηση νέων τεχνολογιών, πρωτοπόρων λύσεων και προσεγγίσεων, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας στο συνέδριο: ” Έχω σκοπό του χρόνου να πάρουμε μέτρα και για αυτό σκέφτομαι να βάλουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Να μπορούμε να ελέγχουμε πολύ καλά το πώς δίνονται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία που σήμερα είναι περίπου γκρίζο”, δήλωσε.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής, δήλωσε πως θα γίνουν πολλές δράσεις με σκοπό την ψηφιοποίηση του συστήματος σε πολλά και διάφορά επίπεδα. Όπως ανέφερε, διατίθενται κονδύλια με μεγάλη χρηματοδότηση στο σύστημα Υγείας και έχουν δρομολογηθεί αρκετά νέα έργα που αφορούν αποκλειστικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Pharma Innovation Forum (PIF) και Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης, επισήμανε ότι “η ηλεκτρονική και η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν σταθμό και πρέπει να προχωρήσουν και στα νοσοκομεία“. Το ζητούμενο βέβαια για τον Χαραλαμπίδη είναι η νέα αυτή τεχνολογία να αξιοποιηθεί με μέριμνα και έμφαση στην οικονομία.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε πολίτες εξωτερικού

Στις 7 Αυγούστου 2024, ο ΗΔΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση απευθυνόμενος στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, όπου δηλώθηκε ότι η υπηρεσία Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση θα είναι πλέον διαθέσιμη και για πολίτες του εξωτερικού χωρίς ΑΜΚΑ ή ΕΚΑΑ.

Συγκεκριμένα, η πλήρης ανακοίνωση του ΗΔΙΚΑ είναι η εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι, σε συνέχεια της ΥΑ Αριθμ. Δ3(α)/33959/2024 (ΦΕΚ 3800 Β/2024) του Υπουργού Υγείας, από τις 06-08-2024 έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο ΣΗΣ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση συνταγών φαρμάκων σε πολίτες τρίτων χωρών και σε Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι δεν διαθέτουν ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ), οι οποίοι διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα ή παραθερίζουν εντός Επικράτειας και δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή άλλο εθνικό αριθμό τύπου ΑΜΚΑ (ΠΑΥΠΑ, ΠΑΥΠΕΚ, ΠΑΜΚΑ) με πρωταρχικούς σκοπούς:

α) Τη διευκόλυνση και εξυπηρέτησή τους στο πλαίσιο καταχώρισης συνταγών σε ηλεκτρονικό περιβάλλον τους από παρόχους υπηρεσιών υγείας και την ακόλουθη εκτέλεσή τους από τους φαρμακοποιούς.
β) Την ταχεία και άμεση προσβασιμότητα σε φάρμακα των ως άνω ενδιαφερομένων ατόμων.
γ) Την ασφάλεια και πιστότητα των συναλλαγών με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών.

Εγγραφή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μια ολιγόλεπτη διαδικασία, την οποία μπορεί να εκτελέσει ο καθένας. Για να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο την είσοδό σας στη συγκεκριμένη υπηρεσία, σας παρέχουμε έναν οδηγό βήμα-βήμα.

1.Το πρώτο βήμα είναι να μπείτε στη σελίδα του gov.gr που έχει κατασκευαστεί ειδικά για την υπηρεσία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πηγαίνετε σκρολάροντας στο κάτω μέρος της σελίδας και πατάτε “Είσοδος“.

2. Στη συνέχεια, επιλέγετε το πεδίο “Είσοδος με κωδικούς Taxisnet (άυλη συνταγογράφηση, ηλεκτρονικά ραντεβού).

Αφού συνδεθείτε με τους ατομικούς σας κωδικούς του TaxisNet και συμπληρώσετε στο κενό πεδίο τον ΑΜΚΑ σας, η ιστοσελίδα σας βγάζει στο ηλεκτρονικό περιβάλλον όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Επιλέγετε το πεδίο “Επιθυμώ άυλη συνταγογράφηση” και συμπληρώνετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, καθώς και το email σας. Μόλις καταχωρίσετε το κινητό σας τηλέφωνο, θα λάβετε άμεσα με SMS έναν κωδικό που θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε.

Αφού έχετε συμπληρώσει το PIN που λάβατε στο κινητό σας τηλέφωνο, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ακριβώς την ίδια διαδικασία και για το email σας. Μόλις συμπληρώσετε το email σας στο κενό πεδίο, θα σας σταλεί ξανά ένας κωδικός που θα πρέπει να συμπληρώσετε στο σύστημα.

Αφού τελειώσετε και με και αυτό το βήμα, πατάτε Υποβολή. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει πραγματοποιηθεί επιτυχώς και, από δω και στο εξής, θα έχετε τη δυνατότητα να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τη συνταγή ή το παραπεμπτικό εξετάσεων του γιατρού σας.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία της εγγραφής στην υπηρεσία Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, βήμα-βήμα:

Συχνές ερωτήσεις για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Σε αυτό το σκέλος, απαντάμε σε ορισμένες επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις που γίνονται σχετικά με την ηλεκτρονική (άυλη) συνταγογράφηση.

1.Τι είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση;

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο πολίτης δεν θα λαμβάνει τη συνταγή που του συνταγογραφεί ο θεράπων ιατρός εκτυπωμένη σε χαρτί (δηλαδή σε έντυπη μορφή), παρά θα αποδέχεται τα στοιχεία της συνταγής του ηλεκτρονικά, στο κινητό του τηλέφωνο (sms) ή/και στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο (email).

2.Τι προσωπικά στοιχεία χρειάζομαι για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και χρειάζεστε μόνο ορισμένα στοιχεία τα οποία κάθε πολίτης έχει άμεσα στη διάθεσή του. Συγκεκριμένα, θα χρειαστείτε:

  • Τους κωδικούς TaxisNet ή τους κωδικούς πρόσβασης στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) που σας έχει δώσει ο γιατρός σας
  • Τον ΑΜΚΑ σας ή τον ΑΜΚΑ του προστατευόμενου από εσάς ασφαλιστικά μέλους (κάτω από 18 ετών)
  • Πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο σας ή/και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας, στα οποία θα λάβετε αντιστοίχως SMS και email επιβεβαίωσης.

3. Είναι υποχρεωτική η διαδικασία της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης;

Όχι, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση είναι μια υπηρεσία προαιρετική.

4.Δεν έχω κάνει αίτηση για Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στο gov.gr, μπορώ να ζητήσω επί τόπου από το γιατρό μου να με εγγράψει στην εφαρμογή;

Όχι, για να γίνετε μέλος της υπηρεσίας Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και να λαμβάνετε ψηφιακά τις συνταγές και τα παραπεμπτικά εξέτασεών σας από τον προσωπικό σας ιατρό, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε την ολιγόλεπτη διαδικασία που έχουμε καταγράψει παραπάνω βήμα-βήμα προς διευκόλυνσή σας.

5.Μετά την επιτυχή ενεργοποίηση της εφαρμογής Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, πώς μπορώ να παραλάβω τη συνταγή από τον φαρμακοποιό μου;

Κατά την επίσκεψη στον φαρμακοποιό σας προκειμένου να εκτελέσετε την ηλεκτρονική συνταγή, δε θα απαιτείται πλέον να προσκομίσετε το εκτυπωμένο έντυπο της συνταγής φαρμάκων του ιατρού που φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του.

Οι τρόποι για να λάβετε τα φάρμακα από τον φαρμακοποιό σας είναι δύο:

  • Ο φαρμακοποιός μπορεί να αναζητήσει για να εκτελέσει τη συνταγή σας μέσω του αριθμού της (barcode συνταγής), τον οποίο θα τον γνωρίζετε, καθώς θα τον έχετε λάβει με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο (sms) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) που θα έχετε δηλώσει.
  • Αν έχετε χάσει το sms ή το email που λάβατε, στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός (barcode) της συνταγής, ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει τη συνταγή, εάν του πείτε τον ΑΜΚΑ σας.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα πάρετε τα 100 ευρώ για γυαλιά οράσεως

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *