Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Κινητό στο κρεβάτι; Γιατί είναι κακό και τι λένε οι ειδικοί

 Κινητό στο κρεβάτι; Γιατί είναι κακό και τι λένε οι ειδικοί

Η χρήση του smartphone στο κρεβάτι πριν τον ύπνο μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις.

Στη σημερινή εποχή που οι οθόνες κυριαρχούν παντού, δύσκολα να αποφύγει κανείς την έκθεσή του σε αυτές. Ακόμα και πριν τον ύπνο. Ας το παραδεχτούμε ότι οι περισσότεροι από εμάς το κάνουμε. Δυστυχώς κάτι τέτοιο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση smartphone πριν τον ύπνο είναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Το 61% των γονιών και το 70% των παιδιών αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν τα κινητά τους στο κρεβάτι, παρά τις συστάσεις των ειδικών να αποφεύγεται η χρήση τους τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο. Μάλιστα, πολλοί κοιμούνται με το κινητό δίπλα τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου​.

Η συνήθεια αυτή είναι πιο έντονη στους εφήβους, καθώς περίπου το 36% ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ελέγξει ειδοποιήσεις ή να δει τα social media. Επιπλέον, το 29% των παιδιών κοιμούνται κυριολεκτικά «αγκαλιά» με το κινητό τους​.

Αν και ορισμένες νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την ευαισθησία του ατόμου στο μπλε φως, η γενική σύσταση παραμένει να περιορίζεται η χρήση των οθονών πριν από τον ύπνο για τη βελτίωση της ποιότητας ύπνου.

Ας δούμε 5 από τις βασικές επιπτώσεις που έχει η παραπάνω πρακτική στην υγεία μας:

Αρνητικές επιπτώσεις

  1. Διαταραχή του ύπνου: Η μπλε ακτινοβολία (μπλε φως/blue light) από την οθόνη του smartphone μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο, καθώς και την αύξηση έκκρισης ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα τη δυσκολία να σας πάρει ο ύπνος.
  2. Επιφανειακός ύπνος: Η χρήση του smartphone μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο βαθύ και ποιοτικό ύπνο, προκαλώντας κούραση την επόμενη ημέρα.
  3. Αυξημένο άγχος: Το scrolling στα social media ή η ανάγνωση ειδήσεων μπορεί να αυξήσει το άγχος και να δυσκολέψει τη χαλάρωση.
  4. Κόπωση των ματιών: Η παρατεταμένη χρήση οθονών πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια, πονοκέφαλο και δυσφορία.
  5. Αλλαγή των προτεραιοτήτων: Η χρήση του κινητού στο κρεβάτι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από δραστηριότητες χαλάρωσης, όπως η ανάγνωση βιβλίου ή η συζήτηση με τον/την σύντροφό σας.

Συστάσεις από ειδικούς

  1. Περιορισμός έκθεσης σε οθόνη: Κανονικά πρέπει για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο να μην είστε μπροστά από οθόνη. Για αρχή αποφύγετε τη χρήση του smartphone τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν τον ύπνο.
  2. Χρήση φίλτρων μπλε φωτός: Ενεργοποιήστε λειτουργίες όπως το “Night Shift” ή χρησιμοποιήστε ειδικά γυαλιά που μειώνουν τη μπλε ακτινοβολία.
  3. Καθιέρωση ρουτίνας ύπνου: Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές, όπως η ανάγνωση βιβλίου ή ο διαλογισμός.
  4. Απομάκρυνση συσκευών από το κρεβάτι: Φυλάξτε το smartphone εκτός δωματίου ή τουλάχιστον σε απόσταση από το κρεβάτι.
  5. Διαλογισμός ή χαλάρωση: Δοκιμάστε τεχνικές αναπνοής ή mindfulness για να προετοιμάσετε το σώμα και τον νου για ύπνο.

Η υιοθέτηση αυτών των συνηθειών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά σε έναν πιο ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *