Σαν σήμερα 22/12: Γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”
Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν αρχαίες χρυσές γλώσσες σε μούμιες!
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους που περιείχαν δεκάδες μούμιες—μερικές από τις οποίες βρέθηκαν με χρυσές γλώσσες.
Τα εντυπωσιακά σπάνια ευρήματα εντόπισαν οι επιστήμονες κοινής ανασκαφής Αιγυπτίων και Ισπανών στην περιοχή Al-Bahnasa στην επαρχία Minya, η οποία φιλοξενεί τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης Οξύρρυγχος (Oxyrhynchus), γνωστοποίησε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου σε ανακοίνωσή του.
Η πόλη Οξύρρυγχος ήταν ένας σημαντικός οικισμός κατά τη διάρκεια της ελληνορωμαϊκής περιόδου της αρχαίας Αιγύπτου, η οποία διήρκεσε εκατοντάδες χρόνια από τα τέλη του τέταρτου αιώνα π.Χ. έως τον έβδομο αιώνα. Οι τάφοι που εντόπισε πρόσφατα η ομάδα χρονολογούνται συγκεκριμένα στην περίοδο των Πτολεμαίων.
Η δυναστεία των Πτολεμαίων ήταν μία μακεδονική βασιλική οικογένεια της ελληνιστικής περιόδου που κυβέρνησε την Αίγυπτο μετά την κατάκτηση της επικράτειας από τον Μέγα Αλέξανδρο, από το 305 μέχρι το 30 π.Χ.
Μερικές από τις μούμιες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στους τάφους της εποχής των Πτολεμαίων βρέθηκαν με κομμάτια χρυσού σε σχήμα ανθρώπινης γλώσσας. Τέτοιες χρυσές γλώσσες έχουν βρεθεί και στο παρελθόν στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην Αίγυπτο, αν και είναι σχετικά σπάνιες ανακαλύψεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ίσως τοποθετούσαν χρυσές γλώσσες σε κάποιους από τους νεκρούς τους πιστεύοντας πως έτσι θα επέτρεπαν στα πνεύματα να επικοινωνούν με τον Οσιρι, τον θεό του Κάτω Κόσμου, βοηθώντας τους νεκρούς στη μετάβασή τους στη μετά θάνατον ζωή.
«Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έβαζαν χρυσές γλώσσες σε μούμιες με σκοπό να βοηθήσουν τον νεκρό να μιλήσει στη μετά θάνατον ζωή και επειδή πίστευαν ότι ο χρυσός ήταν “η σάρκα των θεών”» σύμφωνα με την Εσθερ Πονς Μελάδο και τη Μέιτε Μάσχορτ, επικεφαλής της ισπανο-αιγυπτιακής αποστολής στην πόλη Οξύρρυγχος.
«Εναπόθεταν τις χρυσές γλώσσες στις γλώσσες των νεκρών, για να αποκαταστήσουν τις ζωτικές λειτουργίες των νεκρών αλλά και για να διατηρήσουν άθικτη τη σορό στη μετά θάνατον ζωή», προσέθεσαν.
«Ο αριθμός των χρυσών γλωσσών που βρέθηκαν είναι μεγάλος, κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον», δήλωσε στο Live Science η Σαλίμα Ικράμ, καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου – η οποία δεν συμμετείχε στην τελευταία ανασκαφή. «Ενδεχομένως οι σοροί να ανήκαν σε ανώτερες ελίτ που συνδέονταν με τους ναούς και τις λατρείες των ζώων που κυριαρχούσαν στην περιοχή», εξήγησε η ίδια, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό οι χρυσές γλώσσες «να ήταν “της μόδας” για το ταριχευτήριο της περιοχής».
Στους ανασκαφικούς χώρους εντοπίστηκαν ακόμη χρυσά νύχια –επίσης σπάνιο εύρημα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες ίσως συνδέονται με τις προστατευτικές, για τους αρχαίους Αιγύπτιους, ιδιότητες του χρυσού–, αλλά και πολύχρωμες επιγραφές και γραφές στους τάφους, καθώς και τοιχογραφίες με τελετουργικές παραστάσεις διαφόρων θεοτήτων που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην περιοχή Al-Bahnasa.
Πηγή: kathimerini.gr