Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Στοίχημα: Το σύστημα Kelly

 Στοίχημα: Το σύστημα Kelly

Μια ιστορική αναδρομή αλλά μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε καλύτερα πώς λειτουργεί το σύστημα αυτό για πιθανά μελλοντικά κέρδη.

Το σύστημα Kelly ή κριτήριο Kelly είναι περισσότερο ένα μαθηματικό μοντέλο παρά ένα «σύστημα» στοιχηματισμού και που υπολογίζει το ποσό του στοιχήματος σας, μεταφρασμένο σε ποσοστό επί του κεφαλαίου σας.

Σας δίνει δηλαδή την δυνατότητα, εφόσον μπορείτε να εκτιμήσετε τις πιθανότητες σωστά, να υπολογίσετε το κατάλληλο ποσό που θα στοιχηματίσετε ώστε μακροπρόθεσμα να έχετε κέρδος.

Ποιός ήταν ο J.L. Kelly

Δημιουργός του κριτηρίου είναι ο John Larry Kelly, διδάκτωρ φυσικής και πιλότος του Αμερικάνικου ναυτικού κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Τη δεκαετία του 1950 μαζί με τον συνάδελφό του του Claude Shannon θεμελίωσε μια θεωρία παιγνίων η οποία βασιζόταν σε έναν αλγόριθμο που στόχευε στην βέλτιστη επένδυση του χρηματικού κεφαλαίου. Ο αλγόριθμός αυτός ονομάστηκε Kelly Criterion. Στην αρχή, χρησιμοποιήθηκε στον ιππόδρομο και μετέπειτα στο χρηματιστήριο μέχρι να φτάσει και στo στοίχημα. Ο Κέλλυ απεβίωσε το 1964, μόλις 41 ετών, και με το μύθο να λέει πως ήταν πάμπτωχος καθώς δεν εφάρμοσε ποτέ στην πράξη τις θεωρίες του.

Συσχετισμοί/Θεωρία

Το συγκεκριμένο κριτήριο βασίζεται στην ευστοχία του παίκτη ανεξάρτητα από τις αποδόσεις που προσφέρονται. Επίσης, συσχετίζει την απόδοση με την εκτίμηση με στόχο να βρει την ευκαιρία που υπάρχει για παιχνίδι και σε τι βαθμό.

Μέθοδος Πονταρίσματος

Δεν πρόκειται ακριβώς για μέθοδο πονταρίσματος αλλά για ένα εργαλείο ορισμού του μεγέθους των πονταρισμάτων με βάση την αξία του καθενός. Έτσι, το ιδανικό ποντάρισμα στο στο στοίχημα εξαρτάται από τις πιθανότητες νίκης που δίνετε οι ίδιοι αλλά και την προσφερόμενη απόδοση. Προκύπτει από τον ακόλουθο τύπο:

P= W (απόδοση+1)-1/απόδοση

όπου, P= το ποσοστό των χρημάτων που πρέπει να ποντάρουμε στον αγώνα από το συνολικό μας κεφάλαιο, W= η πιθανότητα νίκης. Τι πιθανότητες δίνουμε στο σημείο που ποντάρουμε, Απόδοση= η απόδοση που δίνει ο μπουκ στο σημείο που θέλουμε να ποντάρουμε.

Παραδείγματα

Μια απόδοση 2.00 έχει πιθανότητες επαλήθευσης 50%. Αν κρίνετε πως το σημείο έχει περισσότερο από 50% πιθανότητα επαλήθευσης τότε με το κριτήριο Κελυ βρίσκετε το ποσοστό που θα ποντάρετε.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι έχουμε ένα στοίχημα με τον άσσο σε απόδοση 2.00. Δηλαδή με 50% πιθανότητες επιβεβαίωσης σύμφωνα με τον μπουκ. Τα προσωπικά μας κριτήρια, δίνουν πιθανότητες 55% στον συγκεκριμένο άσσο.

Εδώ, εφαρμόζουμε το κριτήριο Kelly:  P= W (απόδοση+1)-1/απόδοση=  2,00 Χ(55%-45%)/2,00=10%. Αυτό σημαίνει ότι σ’ αυτό το στοίχημα οφείλουμε να τοποθετήσουμε το 10% του κεφαλαίου μας.

Για να λειτουργήσει το κριτήριο πρέπει να βρίσκετε παιχνίδια όπου υπάρχει λάθος στην εκτίμηση του book ή αλλιώς value bets. Για παράδειγμα μια απόδοση 1,50 δίνει 66,6% πιθανότητες νίκης. Εάν πιστεύετε πως το σημείο έχει πάνω από 67% πιθανότητες επιβεβαίωσης τότε εφαρμόζετε το κριτήριο και ποντάρετε.

Πλεονεκτήματα του Kelly Criterion

  • Είναι μια μέθοδος που παίζει πολύ ενεργό ρόλο η δική σας εκτίμηση
  • Δεν αποτελεί στρατηγική που ακολουθείτε τυφλά αλλά μια μέθοδο που ορίζει την κάβα σας
  • Είναι πολύ κερδοφόρα για παίκτες που μπορούν να αξιολογήσουν σωστά ένα παιχνίδι

Μειονεκτήματα του Kelly Criterion

  • Κίνδυνος να παρασυρθείτε από εξωτερικούς παράγοντες και να μην εκτιμήσετε σωστά ένα παιχνίδι.
  • Μαθηματικός κίνδυνος. Ο παίχτης δεν μπορεί να ορίσει τη μικρή διαφορά (πχ την διαφορά της 67% πιθανότητα νίκης με 68% πιθανότητα νίκης). Οι διαφορές όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις που το κριτήριο «βγάζει» πολύ μεγάλα πονταρίσματα σε σχέση με την κεφάλαιο.

Συνοψίζοντας, το Κριτήριο Κέλλυ είναι μια εξαιρετική μέθοδος στοιχήματος μιας και αφορά το value betting. Απευθύνεται όμως μόνο σε παίχτες με πολύ καλές εκτιμήσεις και μαθηματικές γνώσεις στον ορισμό των πιθανοτήτων. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Πηγή: foxbet.gr

Διαβάστε επίσης:

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *