Φορολογία και παράνομος τζόγος: Τι οδηγεί τους παίκτες στους μη αδειοδοτημένους παρόχους

Πίνακας περιεχομένου
Έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου φέρνει στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συμπεριφορά των παικτών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Η υψηλή φορολογία στα τυχερά παίγνια μπορεί να ενισχύει τον παράνομο τζόγο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την ΕΕΕΠ. Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία, η Κροατία και η Σλοβενία, μεγάλος αριθμός παικτών καταφεύγει σε μη αδειοδοτημένους παρόχους για να αποφύγει το αυξημένο κόστος των νόμιμων επιλογών.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παικτών
Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 43% των παικτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από το 50% στις Βαλκανικές χώρες προτιμά παράνομους παρόχους. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στη φορολογία, ενώ παρατηρήθηκε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας παίκτες και οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να επιλέξουν παράνομες πλατφόρμες. Οι παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά περιλαμβάνουν την έλλειψη προστασίας των παικτών και τους κινδύνους απώλειας χρημάτων.
Η έρευνα έδειξε διαφοροποιημένες απόψεις ανά χώρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η φορολογία θεωρείται δίκαιη, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η υψηλή φορολογία χαρακτηρίζεται υπερβολική. Οι συμμετέχοντες από χώρες όπως η Ρουμανία και η Κροατία εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την αξιοποίηση των φορολογικών εσόδων για κοινωνικούς σκοπούς, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ερωτώμενων στο Ηνωμένο Βασίλειο που θεωρούν ότι η Κυβέρνησή τους αξιοποιεί, έστω και μερικώς τα φορολογικά έσοδα για κοινωνικούς σκοπούς.
Προτάσεις για δικαιότερη φορολογία
Η έρευνα κατέληξε σε προτάσεις για τη δικαιότερη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο προτείνεται φορολογία επί των ακαθάριστων εσόδων (GGR Tax), ενώ στις Βαλκανικές χώρες προτιμάται ένα συνδυαστικό μοντέλο που περιλαμβάνει φορολόγηση τόσο των εσόδων όσο και των κερδών των παικτών. Η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, με προστασία των ευπαθών ομάδων και επιβολή ορίων στις απώλειες, θεωρείται επίσης αναγκαία.
Πηγή: insider.gr