Ο Κώστας Τασούλας η πρόταση Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πυροδότησε πολιτική συζήτηση και κριτική για τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση στον κορυφαίο αυτό θεσμό.
Με τα λόγια του Πρωθυπουργού να εστιάζουν στο κύρος, την εμπειρία και τον χαρακτήρα του υποψηφίου, αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει, το ερώτημα παραμένει: εξυπηρετεί αυτή η επιλογή την ενότητα ή εντείνει τον πολιτικό διχασμό;
Κατά την ανακοίνωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συνδυάζει κύρος, εμπειρία και σεβασμό στους θεσμούς. Επεσήμανε ότι ο Κώστας Τασούλας, με την πολύχρονη πολιτική του διαδρομή, πληροί αυτά τα κριτήρια. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι μια πρόταση από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν σημαίνει απαραίτητα κομματική επιλογή, αλλά μπορεί να ενσαρκώνει την ευρύτερη αποδοχή.
Όμως, ο Πρωθυπουργός προχώρησε παραπέρα, εισάγοντας την ιδέα ότι ο ΠτΔ θα πρέπει να υπηρετεί μία και μόνη εξαετή θητεία, ώστε ο θεσμός να προστατευτεί από κομματικές σκοπιμότητες. Αυτή η πρόταση, αν και ενδιαφέρουσα, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο οι θεσμικές αλλαγές μπορούν να επιβληθούν από μια κυβέρνηση που φαίνεται να αγνοεί τη σημασία της διακομματικής συναίνεσης.
Ο Κώστας Τασούλας: Ένας υποψήφιος με Κομματική Σφραγίδα;
Ο Κώστας Τασούλας είναι μια προσωπικότητα με μακρά θητεία στην πολιτική, καθώς έχει διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής επί 25 χρόνια. Ωστόσο, η επιλογή του εγείρει προβληματισμούς για το αν μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει ως σύμβολο ενότητας. Το γεγονός ότι ο ίδιος προέρχεται ξεκάθαρα από τον πυρήνα της κυβερνητικής παράταξης, ενώ τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξεις ή και ανοιχτή αντίθεση, δείχνει ότι η πολυπόθητη διακομματική στήριξη δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Η δήλωση του Κώστα Τσουκαλά, εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ότι η επιλογή Τασούλα αποτελεί μια “κομματική επιλογή που μειώνει τον θεσμό”, είναι χαρακτηριστική της αντίδρασης της αντιπολίτευσης. Η άρνηση των άλλων κομμάτων να στηρίξουν την υποψηφιότητα υπογραμμίζει το έλλειμμα συναίνεσης που χαρακτηρίζει αυτή την απόφαση.
Πώς εκλέγεται ο ΠτΔ
Aξίζει να αναφερθεί ότι ο υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα μπορεί να εκλεγεί και με τη σχετική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.
Η διαδικασία προβλέπει έως πέντε ψηφοφορίες, με τις πρώτες δύο να απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Η επόμενη απαιτεί 180 βουλευτές, η τέταρτη ψηφοφορία απαιτεί 151 βουλευτές και η πέμπτη ψηφοφορία σχετική πλειοψηφία. Μεταξύ κάθε ψηφοφορίας μεσολαβούν πέντε ημέρες.