Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τα Οφέλη της Επαφής με τη Φύση στην Υγεία

 Τα Οφέλη της Επαφής με τη Φύση στην Υγεία

1. Περιορίζει το άγχος

Είτε κατοικείτε κοντά στη φύση, είτε ξοδεύετε έστω και πέντε λεπτά σε εκείνη σε καθημερινή βάση, ο νους χαλαρώνει και το στρες περιορίζεται, με βάση μελέτη της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Έσσεξ. Μάλιστα, η άσκηση, σαν το τρέξιμο ή τη πεζοπορία, σε εξωτερικό χώρο, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά ακόμα παραπάνω στη πτώση των επιπέδων του άγχους.

2. Εγγυάται καλύτερο ύπνο

Πραγματοποιώντας ένα περίπατο στο πάρκο ή στο γειτονικό σας άλσος, βοηθάτε το σώμα σας να ρυθμίσει αποτελεσματικότερα τις ώρες του ύπνου, αφού παρουσιάζετε στο φυσικό φως του ήλιου. Με τη δύση του ήλιου, το μυαλό απελευθερώνει την απαιτούμενη ποσότητα μελατονίνης, που σας διευκολύνει να πέσετε για ύπνο πιο γρήγορα και ποιοτικά.

3. Ελαττώνει την αρτηριακή πίεση

Η βόλτα στη φύση βάζει τον οργανισμό σε κατάσταση ηρεμίας, πράγμα που ίσως να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης τόσο σε υγιή όσο και σε άτομα με υπέρταση. Το γεγονός επιβεβαιώνουν ερευνητές από τα: Πανεπιστήμιο του ΚουίνσλαντΠανεπιστήμιο του Έξετερ και Πανεπιστήμιο Ντε Μόντφορτ, σε δημοσίευσή τους στο National Library of Medicine.

4. Καλυτερεύει την όραση

Τα μάτια μας ταλαιπωρούνται από τη διαρκή παρακολούθηση οθονών, και είναι αναγκαία διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, σκεφτείτε στα πλεονεκτήματα ότι στους εξωτερικούς χώρους η όρασή μας εξοικειώνεται καλύτερα σε διάφορες αποστάσεις.

5. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αφιερώνοντας χρόνο στη φύση συμβάλλουμε στη καλύτερη λειτουργία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό γίνεται επειδή ο οργανισμός εκτίθεται σε μικροοργανισμούς της φύσης που εξασκούν το ανοσοποιητικό και το ενδυναμώνουν, προκειμένου να αντιμετωπίζει πιο εύκολα τις επικείμενες λοιμώξεις.

6. Αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης

Η επαφή μας με τη φύση καθιστά το μυαλό να ανανεωμένο, αδειασμένο από τα αχρείαστα, και καλύτερα εστιασμένο σε ζητήματα εργασίας.

7. Καλυτερεύει τη διάθεση

Αρνητικά συναισθήματα (π.χ. φόβος, ανησυχία, λύπη) περιορίζονται και προωθείτε η ευεξία και η ψυχική ηρεμία. Μελέτες έχουν φανερώσει ότι ακόμα και το να ακούμε ήχους της φύσης ή να παρατηρούμε φυσικά τοπία, κάνουν καλό στο ψυχικό μας κόσμο.

8. Ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη

Έρευνα του Marc G. Berman και της ομάδας του στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν  παρατήρησε καλυτέρευση της βραχυπρόθεσμης μνήμης σε όσους πραγματοποιούν τακτικά βόλτες στη φύση. Τα αποτελέσματα της έρευνας μαρτύρησαν ότι μετά από ένα περίπατο στο δάσος, οι συμμετέχοντες σημείωσαν μια πρόοδο 20% σε σχετικά τεστ μνήμης που συμπλήρωσαν.

9. Μεγαλώνει τα επίπεδα της βιταμίνης D

Η έκθεση στην ηλιοφάνεια για έστω 15-20′ κάθε ημέρα βοηθά τον οργανισμό μας να συλλέξει βιταμίνη D. Μέσα από αυτή τη βιταμίνη, ωφελούμαστε σε πολλά επίπεδα αφού συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών, και στο περιορισμό του κινδύνου καρκίνου, διαβήτη τύπου 1 και σκλήρυνσης κατά πλάκας.

10. Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Μια έρευνα από τους ψυχολόγους Paul Atchley από το Πανεπιστήμιο της Ν. Φλόριντας, Ruth Ann Atchley από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, και του David Strayer από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, διαπίστωσε ότι: Έπειτα από τρεις μέρες πεζοπορίας και κάμπινγκ σε τοπία ερημικά, οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη επίδοση κατά 50% στα αποτελέσματά τους σε τεστ δημιουργικότητας.

11. Μας συνδέει με την πνευματικότητά μας

Η παρατήρηση της φύσης μάς μαθαίνει κάτι εξαιρετικά χρήσιμο και ουσιαστικό: Το να βρισκόμαστε παρόντες στο τώρα. Έστω και σε μια βόλτα σύντομης διάρκειας, προσπαθήστε να επικεντρώνεστε στις λεπτομέρειες. Δώστε προσοχή στις αποχρώσεις των λουλουδιών, στην κίνηση των φύλλων, στις διαφορετικές μυρωδιές, ακούστε το κελάηδισμα των πουλιών, και βρείτε τον κύκλο της ζωής.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *