Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι 2024: Αυξημένο κόστος κατά 10%

 Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι 2024: Αυξημένο κόστος κατά 10%

Μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και όλοι έχουν αρχίσει την έρευνα αγοράς για να γλιτώσουν όσα μπορούν για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, φέτος οι καταναλωτές θα πληρώσουν 10% ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού για 4 άτομα πέρυσι η τιμή ήταν στα 146,55€, ενώ φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 156,02€.

Πόσο κοστίζει το κρέας για το γιορτινό τραπέζι

Πιο συγκεκριμένα:

– Γαλοπούλα (τιμή/κιλό): 10,50 – 12€ (Δεκέμβριος 2023), 11 – 13€ (Δεκέμβριος 2024)

– Αρνί & κατσίκι (τιμή/κιλό): 12,5 – 16,5€ (Δεκέμβριος 2023), 12 – 16€  (Δεκέμβριος 2024)

– Χοιρινό (τιμή/κιλό): 7,5 – 9,5€ (Δεκέμβριος 2023), 7,5 – 9,5€ (Δεκέμβριος 2024)

– Κοτόπουλο (τιμή/κιλό): 3,5 – 5€ (Δεκέμβριος 2023), 3,5 – 5€ (Δεκέμβριος 2024)

– Μοσχάρι (τιμή/κιλό): 12€ (Δεκέμβριος 2023), 14,50€ (Δεκέμβριος 2024)

– Κιμάς μοσχαρίσιος (τιμή/κιλό): 10 – 10,50€ (Δεκέμβριος 2023), 12 – 12,50€ (Δεκέμβριος 2024)

«Στα κρεοπωλεία και τις αγορές, η τιμή του αρνιού και του κατσικιού είναι η ίδια με πέρυσι. Εκεί που έχει μειωθεί η τιμή, είναι η τιμή στον κτηνοτρόφο κατά ένα ευρώ», λέει ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας.

«Αυτήν την στιγμή στη χώρα μας, και από εκεί θα εξαρτηθεί η τιμή στα αμνοερίφια μέχρι τέλος της εβδομάδας, τα αρνιά και τα κατσίκια τα οποία είναι βάρος έως 8 κιλά, όλα φεύγουν για την Ιταλία, τα εξάγουμε. Αν συνεχιστούν οι εξαγωγές για την Ιταλία στα γάλακτος που λέμε, στα αμνοερίφια, τότε η τιμή από τη Δευτέρα θα εκτοξευτεί γιατί δεν θα έχουμε επάρκεια».

Προβλήματα σε κτηνοτρόφους και εμπόρους δημιουργεί και η ευλογιά, η οποία οδηγεί πολλά κοπάδια σε θανάτωση.

«Βρισκόμαστε σε μια εξάπλωση του ιού, να θανατώνουμε το ένα κοπάδι μετά το άλλο. Τώρα έχουμε σε αναμονή στα 6 – 7 κοπάδια για θανάτωση. Συνολικά πρέπει να περνάν τα 40.000 ζώα στη Θεσσαλία. Είναι πολλά τα ζώα. Μιλάμε για κοπάδια από 500 – 600 έως 1.200 – 1.300», λέει στο MEGA ο Γιώργος Τερζάκης, πρόεδρος κτηνοτροφών Μαγνησίας.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται στο κρέας γιατί πριν σφάξει ένας παραγωγός, πάνε οι κτηνίατροι, του παίρνουν δείγμα, του κάνουν τις εξετάσεις και όταν είναι εντάξει, σφάζει την άλλη μέρα. Το κρέας, σε εμάς τους παραγωγούς, έχει πέσει 1 ευρώ κάτω από πέρυσι».

«Εκτός το 1 ευρώ κάτω στον κτηνοτρόφο, μας πετάνε συκώτια, πνευμόνια, νεφρά. Ένα αρνί που είναι 10 κιλά, πετάγεται ενάμιση κιλό. Μας είπαν λόγω της ευλογιάς».

Ποια είναι η κατάσταση στα κρεοπωλεία

«Υπάρχει πολύ μεγάλη χασούρα στα κοπάδια. Έχουν σφαχτεί υπερβολικά πολλά ζώα, από την άλλη μεριά όμως ο φόβος της λέξης ‘ευλογιά’ έχει κάνει τον καταναλωτή να σταματήσει να τρώει αρνί και κατσίκι. Αυτήν την περίοδο εμείς θα έπρεπε να είχαμε πολλές παραγγελίες σε αρνάκι και κατσικάκι και δυστυχώς έχουμε ελάχιστες», λέει από την πλευρά του ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας καταστηματαρχών κρεοπωλών.

«Εμείς αυτήν την στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, από κοντινά μέρη σε σφαγεία έως τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έχουμε από 12 μέχρι 15 ευρώ. Πέρυσι κάτω από 14 δεν υπήρχε πουθενά. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι σαν κρεοπώλες να βάλουμε στο γιορτινό τραπέζι του καταναλωτή πάνω από όλα την ποιότητα και μετά την τιμή».

Όσον αφορά τις ελληνοποιήσεις:

«Ελληνοποιήσεις αυτήν την στιγμή είναι δύσκολο να υπάρξουν γιατί και τα ρουμάνικα τα αρνιά είναι λιγοστά και δεν αξίζει τον κόπο ο έμπορος να το φέρει από εκεί και να το πουλήσει».

Πηγή: Κοινωνία ώρα Mega

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *