Σαν σήμερα 23/12: Η ” 17 Νοέμβρη” δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς.
Είσαι πρωτοετής φοιτητής; 6 Συμβουλές για να προσαρμοστείς καλύτερα
Γνώρισε την πόλη σου
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περπατάς με άνεση στα μέρη γύρω από τη σχολή, ειδικά αν μετακομίζεις σε μια περιοχή όπου δεν γνωρίζεις κανέναν. Μια πρόταση είναι να περιμένεις να αποκτήσεις έναν σχετικά μεγάλο κύκλο και να βρείτε όλοι μαζί τα καινούργια σας στέκια. Ωστόσο, μπορείς να έρθεις σε μια πρώτη επαφή με μοναδική παρέα τον εαυτό σου, δίχως να επηρεαστείς από κανέναν. Να κινηθείς φορώντας τα ακουστικά σου, να αποφασίσεις τι σου αρέσει, να αρχίσεις να περπατάς χωρίς το GPS στο χέρι, να κάνεις βόλτες στα πάρκα και να νιώθεις άνετα.
Βγάλε τον εαυτό σου προς τα έξω
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, δεν υπάρχει πρωτοετής φοιτητής που δεν αναζητά για παρέα. Είστε άγνωστοι μεταξύ σας, όλοι παρομοίως μαγκωμένοι, δίχως να ξέρετε τι σας περιμένει. Κάποιος πρέπει να πραγματοποιήσει την πρώτη κίνηση, να πει εκείνο το «γεια» – δεν χρειάζεται κάτι άλλο, θα κάνετε αυτόματα παρέα.
Καλό είναι, όμως, να έρθεις σε επαφή έναν ευρύτερο κύκλο και να μην αναπαυθείς στους συμφοιτητές σου. Αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει να αρχίσεις χόμπι κοντά στη σχολή, αλλά όχι μέσα. Γράψου γυμναστήριο, καταπιάσου με την κεραμική, μάθε μια ξένη γλώσσα – διάλεξε ασχολίες που θα σε διευκολύνουν να μάθεις κόσμο χωρίς κόπο.
Κοινωνικοποιήσου στα social media
Κάθε τμήμα διαθέτει κλειστό γκρουπ στα social media. Ψάξε το δικό σου, λοιπόν, και γίνε μέλος – ιδανικά, μπες σε ομάδα πρωτοετών, αν υπάρχει.
Βάλε τις προτεραιότητές σου σε μια σειρά
Είναι σημαντικό να αρχίζεις τη φοιτητική σου ζωή προετοιμασμένος/η για τα πάντα και, κυρίως, μαθαίνοντας τι είναι αυτό που επιθυμείς να κάνεις. Σίγουρα θα πρέπει να πραγματοποιήσεις μικρές θυσίες για να φτάσεις τους στόχους σου.
Κράτα λίγο χρόνο για ξεκούραση
Η καινούργια σου πραγματικότητα θα είναι γεμάτη νέες δραστηριότητες, μελέτη, εξεταστικές και σίγουρα αρκετές εξόδους. Όλα εκείνα είναι, εξάλλου, που καθιστούν τα χρόνια αυτά τόσο μοναδικά. Να θυμάσαι, όμως, πόσο σημαντικό είναι να επαναφορτίζεις τις μπαταρίες σου και να κοιμάσαι αρκετά προκειμένου να μπορείς να λειτουργείς. Μπορεί τη δεδομένη στιγμή να αισθάνεσαι πως ο ύπνος δεν αποτελεί προτεραιότητά σου αλλά πού και πού προγραμμάτισε μια βραδιά για ταινία στο σπίτι, παρέα με τα αγαπημένα σου σνακ, και πέσε για ύπνο σχετικά νωρίς. Θα δεις πως θα κάνει καλό.
Οργάνωσε το πλάνο των εξόδων σου
Ειδικά αν έχεις σφιγμένο budget, πρέπει να δημιουργήσεις ένα πλάνο με τα εβδομαδιαία ή μηνιαία έξοδά σου για να μην ξεμένεις διαρκώς από χρήματα. Υπολόγισε πάνω κάτω πόσα χρήματα έχεις ανάγκη για το σούπερ μάρκετ της εβδομάδας, κάνε μια επίσκεψη στην τοπική λαϊκή αγορά ή το μπακάλικο της γειτονιάς σου για να προμηθευτείς φρέσκα λαχανικά και φρούτα και προσπάθησε να ορίσεις συγκεκριμένες μέρες που θα παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω. Δώσε ένα περιθώριο στον εαυτό σου για να αφιερώσεις λεφτά σε πράγματα που σου αρέσουν και σε όσα είναι αναγκαία (π.χ. λογαριασμοί ρεύματος και άλλες υποχρεώσεις). Αν ακολουθείς το πρόγραμμα που έχεις οργανώσει, μην ξεχνάς να παρέχεις και ένα μικρό περιθώριο σπατάλης στον εαυτό σου, όποτε έχεις τη δυνατότητα – το αξίζεις.