Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Δουλειά: Πως να Αυξήσετε τη Παραγωγικότητά σας

 Δουλειά: Πως να Αυξήσετε τη Παραγωγικότητά σας

1. Κάντε διαλείμματα

Ποικίλες επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα διαλείμματα συμβάλλουν στο να γίνετε πολύ πιο εστιασμένοι, δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Μια έρευνα που έλαβε μέρος το 2011 από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Urbana-Champaign, απέδειξε ότι ακόμη και διαλείμματα σύντομης διαρκείας από μια δουλειά έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν αρκετά την ικανότητά σας να επικεντρωθείτε σε αυτή τη δουλειά για αρκετές συνεχόμενες ώρες.

Αυτός αποτελεί έναν από τους λόγους που διάφορες τεχνικές διαχείρισης χρόνου έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς σε εργασιακούς χώρους. Μία από αυτές είναι η μέθοδος «Pomodoro», σύμφωνα με την οποία η εργασία διαρκεί κάθε φορά 25 λεπτά και συνοδεύεται από διαλείμματα των πέντε λεπτών.

Αυτού του τύπου οι μέθοδοι δίνουν την αίσθηση πως η δουλειά επείγει και προωθεί την παραγωγικότητα, αλλά έχουν και συστηματικά διαλείμματα, που συμβάλλουν στην ξεκούραση.

Πώς να το κάνετε στη πράξη: Αν δεν είστε συνηθισμένοι στο να πραγματοποιείτε διαλείμματα, η καλύτερη λύση θα ήταν να ορίσετε μια υπενθύμιση στη συσκευή σας που θα σας ενθαρρύνει να απομακρύνεστε τουλάχιστον μία φορά ανά ώρα από το γραφείο σας για να χαλαρώνετε.

2. Απενεργοποιείστε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σας

Πολλές φορές οι ειδοποιήσεις από τις διάφορες συσκευές μας, μας τραβούν τη προσοχή με συνέπεια αρκετές φορές να αφιερώνουμε παραπάνω σημασία σε εκείνες, απ’ ότι στην εργασία μας.

Οι περισπασμοί ελαττώνουν το βαθμό παραγωγικότητάς μας, όμως δεν τους μειώνουμε τόσο συχνά. Αυτό γίνεται επειδή το μυαλό μας ανυπομονεί να ακούσει το επόμενο συναρπαστικό νέο – γι’ αυτό όταν λαμβάνονται οι ειδοποιήσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τις τσεκάρουμε.

Έτσι λοιπόν, όταν θα επιθυμείτε να συγκεντρωθείτε όντως, το καλύτερο είναι να κρατήσετε απενεργοποιημένες τις ειδοποιήσεις. Οπότε δεν θα δελεάζεστε στο να κοιτάτε το κινητό σας, κάθε φορά που θα χτυπά ο χαρακτηριστικός ήχος, και μπορεί να μείνετε έκπληκτοι από τη ποσότητα της εργασίας που μπορείτε να ολοκληρώσετε.

Πώς να το κάνετε πράξη: Σβήστε την καρτέλα των εισερχομένων στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Απενεργοποιείστε τη συσκευή σας εντελώς, ή μεταφέρετέ το σε άλλο δωμάτιο, αν κρίνεται απαραίτητο.

3. Μην πραγματοποιείτε πολλές εργασίες ταυτόχρονα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι από τη φύση ανίκανο να πραγματοποιήσει πολλές εργασίες συγχρόνως (multitasking). Μέσα από αυτές τις μελέτες, φανερώθηκε ότι το multitasking ενδέχεται να περιορίσει τα επίπεδα παραγωγικότητας κατά 40%, αφού χαλάμε παραπάνω ενέργεια.

Πώς να το κάνετε πράξη: Επικεντρωθείτε αποκλειστικά σε ένα πράγμα ανά φορά. Όταν αισθάνεστε ότι επιθυμείτε να κάνετε κάτι άλλο που θα σας κλέψει την προσοχή, θυμηθείτε τη συμβουλή του Τζέιμς Κλίαρ: ανακοινώστε φωναχτά τι πρόκειται να κάνετε. Αυτό συνήθως αρκεί ώστε να σας συγκρατήσει.

4. Ομαδοποιήστε τις εργασίες σας

Αυτή πρόκειται για μια άλλη μέθοδο που ίσως να σας βοηθήσει να βάλετε φρένο στον πειρασμό του multitasking. Όταν ομαδοποιείτε τις εργασίες σας, τοποθετείτε παρόμοιες εργασίες μαζί.

Αντί να συγχέετε όλες τις δουλειές σας μαζί, δημιουργώντας χάος, ομαδοποιήστε τις και ολοκληρώστε τις παρόμοιες εργασίες μαζί.

Πώς να το κάνετε πράξη: Πάρτε τη λίστα με τις εργασίες σας και κάποιους μαρκαδόρους διαφορετικού χρώματος. Αξιοποιείστε διαφορετικά χρώματα για διαφορετικούς τύπους εργασιών. Έπειτα, δώστε έμφαση με ένα χρώμα, δηλαδή μία ομάδα εργασίας, ανά φορά.

5. Βρείτε ποιες ώρες είστε πιο παραγωγικοί

Είναι φυσιολογικό ο κάθε άνθρωπος να διαθέτει διαφορετικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της μέρας του – αυτό σημαίνει πως ίσως να αισθάνεται πιο παραγωγικός σε ορισμένες συγκεκριμένες ώρες. Αυτό μπορείτε να το αξιοποιήσετε προς όφελός σας.

Το να κατανοήσετε πότε ακριβώς νιώθετε πιο εστιασμένοι και ενεργοποιημένοι σας προσφέρει τη δυνατότητα να προγραμματίσετε τις πιο δύσκολες δουλειές σας για αυτές τις ώρες και να μεταφέρετε τις πιο ανούσιες δουλειές για τις ώρες που νιώθετε λιγότερο αποδοτικοί.

Πώς να το κάνετε πράξη: Μπορείτε να αξιοποιήσετε ακόμα και ένα απλό σημειωματάριο προκειμένου να σημειώσετε πώς νιώθετε μέσα στην ημέρα. Μέσα σε σχεδόν μια εβδομάδα είναι σίγουρο ότι θα παρατηρήσετε ένα μοτίβο και θα ξεχωρίζετε τις ώρες αυτές που είστε στα μέγιστα επίπεδα παραγωγικότητας.

6. Αφιερώστε αποκλειστικό χρόνο μόνο για εργασία

Το να εντοπίσετε ποιες είναι οι ώρες που είστε πιο παραγωγικοί είναι μόνο το αρχικό κομμάτι της διαδικασίας – πρέπει επιπλέον να προετοιμάσετε τον εαυτό σας προκειμένου να τις αξιοποιήσετε στο μέγιστο.

Διαλέξτε μερικές ώρες κάθε μέρα που επιθυμείτε όντως να εστιάσετε και να αφοσιωθείτε στην εργασία σας και, ύστερα, δεσμευτείτε προκειμένου αυτή τη στιγμή να μην είστε διαθέσιμος για κανέναν άλλο.

Με αυτόν το τρόπο, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ώρα εκείνη, ασχέτως τους περισπασμούς που μπορεί να εκδηλωθούν.

Πώς να το κάνετε πράξη: Θέστε τα όριά σας σχετικά με τη δουλειά σας με τους συναδέλφους σας, για να μην σας ενοχλούν, εκτός αν είναι αναγκαίο.

7. Πιείτε νερό

Αρκετές φορές όταν αισθανόμαστε ενοχλημένοι, φορτισμένοι, ακόμα και στρεσαρισμένοι, μπορεί στην πραγματικότητα απλώς να είμαστε αφυδατωμένοι χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Έρευνες υπολογίζουν ότι μέχρι και το 75% των Αμερικανών πάσχουν από χρόνια αφυδάτωση. Η διαρκής κόπωση μειώνει τα επίπεδα παραγωγικότητάς σας.

Πώς να το κάνετε πράξη: Μείνετε μακριά από τον καφέ και βάλτε στη θέση του ένα ποτήρι δροσερό νερό. Κατευθείαν θα αισθανθείτε εφοδιασμένοι με ενέργεια. Κάντε το αυτό μέσα σε όλη τη μέρα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *