Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αποτυχία: 3 Τρόποι για Καλύτερη Διαχείριση

 Αποτυχία: 3 Τρόποι για Καλύτερη Διαχείριση

Η αποτυχία είναι ένα κομμάτι της ζωής που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Γι’ αυτό, το να βρούμε τρόπους να τη διαχειριζόμαστε έχει μεγάλη σημασία.

Τεχνικές διαχείρισης της αποτυχίας:

Σύμφωνα με την Lowri Dowthwaite, Λέκτορα στον τομέα Ψυχολογικών Παρεμβάσεων στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, η διαχείριση αυτή αν και μπορεί να αποδειχθεί έμφυτη σε ορισμένους ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι επίσης μία ικανότητα που καλλιεργείται. Η ίδια συστήνει τρία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε την ανθεκτικότητά μας. Ακόμη και αν δεν θέλουμε να αποκτήσουμε όλες τις παρακάτω τεχνικές, η δοκιμή τουλάχιστον μίας ίσως να έχει αντίκτυπο στον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε μια αποτυχία του μέλλοντος.

1. Εντάσσουμε την κίνηση στη ζωή μας

«Η αυτοεκτίμηση αποτελεί ένα από τα δομικά στοιχεία της ανθεκτικότητας. Έχει, επιπλέον, διαπιστωθεί ότι επιδρά σημαντικά στην ικανότητά μας να διευθετούμε αντιξοότητες και έχει συσχετισθεί με την ικανοποίηση που αντλούμε από τη ζωή», αναφέρει η ειδικός.

Η πιο απλή και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος για να αυξήσουμε τα επίπεδα αυτοεκτίμησης –και με τη σειρά την ανθεκτικότητά μας– είναι η φυσική δραστηριότητα. Άσχετα από τη μορφή της άσκησης που θα διαλέξουμε και το βαθμό της φυσικής μας κατάστασης, η καθημερινή κίνηση ενδέχεται να οδηγήσει σε καλυτέρευση της ψυχικής ευεξίας και της θετικής αντίληψης για τον εαυτό μας.

2. Κρατάμε ημερολόγιο

Μια άλλη τεχνική που μπορούμε να εντάξουμε στη καθημερινότητά μας, σύμφωνα με την Lowri, είναι να κρατάμε ημερολόγιο. «Η καταγραφή αυτή έχει τη δυνατότητα να ελαττώσει τον αντίκτυπο των αγχωτικών γεγονότων της ζωής, αφού μας βοηθά να επεξεργαστούμε επίπονα συναισθήματα, σαν τη απογοήτευση, το θυμό, τη λύπη, την αποτυχία. Μπορεί, επιπρόσθετα, να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε εκ νέου τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας».

Μάλιστα, αν δεν έχουμε ιδέα πώς να αρχίσουμε, το απλούστερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δοκιμάσουμε να γράψουμε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Με λίγα λόγια, σημειώνουμε όσα μας προκαλούν χαρά. «Η πρακτική αυτή μπορεί να καλυτερεύσει την ευεξία μας, καθώς η έκφραση ευγνωμοσύνης σχετίζεται με βελτιωμένη ψυχική υγεία και ταυτόχρονα με την αισιοδοξία, την ελπίδα, τις καλύτερες σχέσεις. Όλα τα παραπάνω έχουν σχέση με την ανθεκτικότητα».

3. Η διαχείριση της αποτυχίας θέλει και υποστήριξη

Η σπουδαιότητα των σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους μας είναι είναι ζήτημα που δεν “σηκώνει” διαπραγμάτευση. Η μία μελέτη μετά την άλλη πιστοποιούν τη σημαντικότητα των σχέσεων αυτών για την ευημερία και τη συναισθηματική μας ρύθμιση (άλλη μια δομική ιδιότητα της ανθεκτικότητας).

«Το να εκδηλώνεις τα συναισθήματά σου σε ένα αγαπημένο άτομο επιτρέπει την επούλωση συναισθηματικών πληγών, σαν την απογοήτευση, την απόρριψη, την αμηχανία που μπορεί να νιώθεις εξαιτίας μιας αποτυχίας. Μέσα από τη κουβέντα ίσως, επιπλέον, να λάβεις –εκτός από συναισθηματική υποστήριξη– πρακτικές συμβουλές ή καθοδήγηση. Η ικανότητα έκφρασης και επεξεργασίας συναισθημάτων έχει επίσης συσχετισθεί με βελτιωμένη ευεξία και αυξημένη ανθεκτικότητα».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *