Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

11 Tips για να “σκίσεις” στη συνέντευξη για δουλειά

 11 Tips για να “σκίσεις” στη συνέντευξη για δουλειά

1. ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Μην φορτώσετε τον εαυτό σας με άγχος. Πάρτε βαθιές ανάσες. Δεχτείτε την απόρριψη ως μια πιθανότητα, αλλά όχι και σαν κάτι σίγουρο. Αυτός που είναι απέναντί σας δεν βρίσκεται εκεί για να σας κρίνει, δεν είναι εχθρό σας, δεν έχει πρόθεση να σας μειώσει. Το ότι είστε εκεί σημαίνει πως κάποιος στην εταιρεία επιθυμεί να σας γνωρίσει. Ο διευθυντής προσλήψεων θέλει να γνωρίσει παραπάνω για τις εμπειρίες που διάβασε στο βιογραφικό σας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να φοβάστε.

2. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Οι συνεντεύξεις προξενούν φόβο. Στο τέλος, θα θέλετε θα είναι να συνεχίσετε τη διαδικασία με περισσότερες ερωτήσεις από πλευράς σας. Όμως, η αλήθεια είναι ότι αν θέσετε καλές ερωτήσεις που να αναδεικνύουν τις γνώσεις σας για τη δουλειά, τότε θα έχετε δείξει με σαφή τρόπο την ανάμειξη και το ενδιαφέρον σας. Ετοιμάστε ορισμένες ερωτήσεις ήδη από το σπίτι, και εξασκείστε τες αν αυτό θα βοηθήσει να αισθανθείτε πιο άνετα.

3. ΣΠΑΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΓΟ

Η πρώτη εντύπωση παίζει ρόλο και είναι βέβαιο ότι θέλετε να αρχίσετε θετικά τη συνέντευξή σας. Απ’ την άλλη, η ατμόσφαιρα μιας συνέντευξης για δουλειά ενδέχεται να είναι κάπως ψυχρή και να σας τρομάζει, και άρα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρείτε τρόπο να αρχίσετε τη συζήτηση. Ένα απλό tip: κάντε αυτόν που σας παίρνει τη συνέντευξη να αισθανθεί ότι έχει την απεριόριστη προσοχή σας. Και αρχίστε με κάτι χαλαρό, όπως π.χ. μια ερώτηση για το πώς πέρασε το σαββατοκύριακο ή μια αναφορά σε δημοσίευση που ανέβηκε στην ιστοσελίδα, στο blog ή στο facebook της εταιρείας.

4. ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

Είναι δύσκολο να νιώθεις άνεση και αυτοπεποίθηση, αλλά είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό μιας επιτυχημένης συνέντευξης για εργασία. Το καμπούριασμα, η διαρκής κίνηση και η αποφυγή της οπτικής επαφής είναι συμπεριφορές που μπορεί να σας παρουσιάσουν ως παράξενους. Φυσικά, δεν βρίσκονται όλα υπό τον έλεγχό σας, αλλά κάντε μια επιπρόσθετη προσπάθεια να κρατήσετε μια θετική γλώσσα του σώματος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

5. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Χρήματα – δεν είναι και το πιο απλό πράγμα, ούτε και το πιο άνετο θέμα διαλόγου σε μια συνέντευξη. Γι’ αυτό, προετοιμαστείτε όπως πρέπει από πριν για να έχετε επίγνωση του πόσο αξίζετε αλλά και τι αποφασίζει η αγορά. Καλό είναι να επιτρέψετε σε εκείνον που έχετε απέναντί σας να πει πρώτος έναν αριθμό, και εσείς κρατήσετε την ευελιξία και την ειλικρίνειά σας.

6. ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ

Πάρτε τον χρόνο σας· είναι καλύτερο να απαντάτε αργά παρά να απαντάτε βιαστικά. Ειδικά αν είστε ντροπαλός, οι επιπόλαιες απαντήσεις ίσως σας κάνουν να φαίνεστε μπερδεμένος, νευρικός και δίχως συνοχή. Εκμεταλλευτείτε τις παύσεις προς όφελός σας και αναλογιστείτε με ηρεμία την κάθε απάντησή σας.

7. ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΑΣ

Εάν είστε αγχώδης ή μιλάτε με έναν άπειρο υπεύθυνο προσλήψεων, είναι πολύ εύκολο η κουβέντα να παρεκτραπεί και εσείς να καταλήξετε να γενικολογείτε για την προηγούμενη εμπειρία σας ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να δίνεται έμφαση στην αξία που μπορείτε να φέρετε στη συγκεκριμένη εταιρεία. Φροντίστε λοιπόν να μην χάνετε την εστίασή σας, και σκεφτείτε τη συνέντευξη σαν μια έκθεση ιδεών. Καθετί που συζητάτε πρέπει να στηρίζει τη μία βασική άποψη του κειμένου: ότι αποτελείται μια εξαιρετική επιλογή για τη θέση.

8. ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΡΙΟ

Επιδιώκετε να κάνετε θραύση στη συνέντευξή σας; Συμπεριφερθείτε σαν να έχετε ήδη πάρει τη θέση. Ο Matt Kaness, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ρούχων ModCloth, μίλησε στο Business Insider για το πόσο πολύ είχε ενθουσιαστεί με έναν συγκεκριμένο υποψήφιο για δουλειά. Αναλυτικότερα, ήταν ένας που είχε φτάσει στη συνέντευξη με λεπτομερείς ιδέες για τη καλυτέρευση της εφαρμογής της ModCloth. Ο Kaness εκτίμησε πολύ την αφοσίωση, τον ενθουσιασμό, και την ενδελεχή μελέτη που είχε πραγματοποιήσει ο υποψήφιος. Απαιτείται φυσικά κόπος για να κάνετε κάτι τέτοιο, αλλά αξίζει τη προσπάθεια.

9. ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΤΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ

Ακόμα κι αν τα πάτε άψογα στη συνέντευξη, αν η δουλειά και το κλίμα δεν είναι τα κατάλληλα για σας πολύ γρήγορα θα καταλήξετε να αναζητείτε και πάλι για δουλειά. Άρα, προσπαθήστε να καταλάβετε κατά πόσο η εταιρεία ταιριάζει όντως στις δεξιότητες και στα ενδιαφέροντά σας. Και δείξτε εμπιστοσύνη στο ένστικτό σας.

10. ΡΩΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ιδιαίτερα για όσους είναι αρκετά νευρικοί ή όχι τόσο σχετικοί με τη διαδικασία προσλήψεων, το να ρωτήσουν για τα επόμενα βήματα μπορεί να φαίνεται πολύ τολμηρό. Κι όμως, μια ερώτηση που αφορά το τι θα ακολουθήσει πρακτικά κατευθείαν μετά τη συνέντευξη δείχνει στον διευθυντή προσλήψεων ότι είστε πραγματιστής και σοβαρός σχετικά με τη δουλειά.

11. ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ EMAIL

Ας υποθέσουμε ότι τα πήγατε τέλεια στη συνέντευξη. Είναι πολύ εύκολο να αισθανθείτε τόσο ανακουφισμένοι που να ξεχάσετε ένα πολύ κρίσιμο βήμα: να στείλετε ένα ευχαριστήριο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σιγουρευτείτε να είναι κάτι απλό, μια-δυο προτάσεις που να δείχνουν ότι νοιάζεστε για την εργασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να κρίνει ως και τη τελικά απόφαση. Σημαντικό: βεβαιωθείτε το ευχαριστήριο σημείωμα να φτάσει μέσα σε 24 ώρες από τη συνέντευξη.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *