Σαν σήμερα 23/12: Η ” 17 Νοέμβρη” δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς.
Κηπουρική: Εύκολα Λαχανικά για Αρχάριους (Μέρος 2ο)
4. Ρόκα
Ένα από πιο πικάντικα και αρωματικά μυρωδικά του κήπου που ευχαριστιόμαστε σε πράσινες σαλάτες. Η καλλιέργεια της ρόκας είναι πολύ απλή και είναι μία ιδανική αρχή για πρωτάρηδες κηπουρούς, αφού με ευκολία μπορούμε να φυτέψουμε ρόκα σε γλάστρα. Η ρόκα δείχνει προτίμηση για σχετικά ψυχρά σημεία όπου τα “χτυπάει” το φως του ηλίου για να αναπτυχθεί την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η ρόκα καλλιεργείται αραιά με σπόρο που θάβουμε σε βάθος 1-2 εκατοστών. Εάν διαλέξουμε να μεταφυτέψουμε έτοιμα φυτά ρόκας από φυτώριο, τα βάζουμε σε αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστών ανάμεσα στα φυτά και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Και αν την καλλιεργήσουμε στο μπαλκόνι, θα πρέπει να προμηθευτούμε μία γλάστρα ή ζαρντινιέρα με βάθος σχεδόν 15 εκατοστών.
5. Σπανάκι
Το σπανάκι καλλιεργείται και ευδοκιμεί κατά το φθινόπωρο. Πιστεύεται ότι είναι μία από τις ευκολότερες καλλιέργειες που μπορεί να ασχοληθεί ένας αρχάριος κηπουρός. Δείχνουμε προτίμηση στο να φυτεύουμε έτοιμα φυτά σπανακιού που αγοράσαμε από φυτώρια για να έχουμε πιο γοργή παραγωγή και να σιγουρεύσουμε μεγαλύτερη απόδοση. Θάβουμε τα σπανάκια σε αποστάσεις 15-20 εκατοστών ανάμεσα στα φυτά και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Για να καλλιεργήσουμε το σπανάκι στο μπαλκόνι, αξιοποιούμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες βάθους έστω 15 εκατοστών. Η συγκομιδή του σπανακιού συμβαίνει βαθμιαία περίπου 2 μήνες έπειτα τη μεταφύτευση. Κόβουμε σιγά σιγά τα περιφερειακά φύλλα του σπανακιού για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη περίοδο συγκομιδής. Τα μικρά μαλακά φύλλα του σπανακιού είναι ότι πρέπει για σαλάτα, ενώ τα πιο μεγάλα τα χρησιμοποιούμε για τα μαγειρέματα μας.
6. Πιπεριά
Ας μιλήσουμε και για την πιπεριά, το καλοκαιρινό λαχανικό με την ξεχωριστή γεύση, το χαρακτηριστικό άρωμα και την τραγανή υφή. Κύριο υλικό για τις σαλάτες και τα φαγητά μας, η καλλιέργεια της πιπεριάς αγγίζει το ύψος σχεδόν 1 μέτρου. Και αν δε διαθέτουμε κήπο, έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε πιπεριές σε γλάστρα στη βεράντα ή στο μπαλκόνι. Η καλλιέργεια της πιπεριάς μας επιτρέπει να γευτούμε πιπεριές καυτερές ή γλυκιές σε διάφορα σχήματα, από στενόμακρα έως πιο στρογγυλά με έντονα χρώματα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο). Κατά την καλλιέργεια της πιπεριάς επιλέγουμε ιδανικές αποστάσεις φύτευσης, σχεδόν 50 εκατοστά ανάμεσα στα φυτά και 80–100 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης για να σιγουρεύσουμε καλύτερο αερισμό.