Σαν σήμερα 22/12: Γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”
How to: Καλλιέργεια Λαχανικών για Αρχάριους
1. Προετοιμάζουμε καλά το έδαφος
Η φύτευση των λαχανικών έχει ανάγκη γόνιμη, και αφράτη γη, γεμάτη με θρεπτικά συστατικά ώστε να αναπτυχθεί με σωστό τρόπο η ρίζα των φυτών. Αυξάνουμε την περιεκτικότητα του χώματος με κομπόστ, πλήρες βιολογικό λίπασμα και κοπριά που έχει χωνευτεί καλά. Εάν φυτέψουμε σε γλάστρα, κάνουμε χρήση ειδικού φυτοχώματος για λαχανικά.
2. Προσέχουμε τα λαχανικά να τηρούν τις κατάλληλες αποστάσεις
Φυτεύουμε τα λαχανικά σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος προκειμένου να αναπτυχθούν και να μας ανταμείψουν με καλή παραγωγή. Είναι προτιμότερο να φυτεύουμε τα λαχανικά αραιωμένα μεταξύ τους για να εκτίθενται τα φυτά μας σε καλύτερο αερισμό και για να τα προφυλάξουμε από πιθανές αρρώστιες και έντομα.
3. Ποτίζουμε συχνά τα λαχανικά
Τα λαχανικά έχουν ανάγκη συστηματικό πότισμα προκειμένου να σημειώσουν καλή ανάπτυξη και καλή παραγωγή ειδικά όταν υπάρχουν μεγάλες θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό, για το πότισμα των λαχανικών, να τοποθετήσουμε ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος με σταγόνες που εγγυάται εξοικονόμηση νερού και αποτελεσματικότητα.
4. Χρησιμοποιούμε βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά
Τα λαχανικά έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σχετικά με το λίπασμα καθώς παρουσιάζουν πολλές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά ώστε να έχουν καλή καλλιέργεια και πλούσια συγκομιδή. Προσθέτουμε στο χώμα 1-2 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, γεμάτο με άζωτο, φώσφορο και κάλιο, ανά 2-3 εβδομάδες.
5. Προφυλάσσουμε τον λαχανόκηπο από έντομα και ασθένειες
Στα ενδεχόμενα αυξημένης υγρασίας, υψηλής θερμοκρασία και κακού αερισμού, τα λαχανικά εκδηλώνουν μεγάλο ποσοστό ασθενειών και εμφάνιση εντόμων. Για τη βιολογική αντιμετώπιση των ασθενειών και των εντόμων ψεκάζουμε βιολογικά σκευάσματα (π.χ. χαλκός, θειάφι, άλατα καλίου, φυσικό πύρεθρο, βάκιλος Θουριγγίας).