Σαν σήμερα 22/12: Γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”
Black Friday: Τι είναι και 3 πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Μια ιστορική αναδρομή, αλλά και πώς να αποφύγετε την εξαπάτηση από τα διάφορα ηλεκτρονικά (και μη) καταστήματα αυτή την Παρασκευή.
Σήμερα, η Black Friday είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αν και σε πολλές χώρες έχει διαφοροποιηθεί, π.χ. ως περίοδος προσφορών που διαρκεί πολλές ημέρες ή εβδομάδες (π.χ. Black Week). Στην Ελλάδα, η Black Friday καθιερώθηκε το 2016, αρχικά από αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών, αλλά πλέον καλύπτει σχεδόν κάθε τομέα του εμπορίου.
Η Black Friday συνεχίζει να εξελίσσεται, αλλά παραμένει ένα σύμβολο του σύγχρονου καταναλωτισμού και της έναρξης της εορταστικής περιόδου.
Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;
Ιστορική αναδρομή του όρου και εξάπλωση
Ο όρος “Black Friday” εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960, στη Φιλαδέλφεια, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε την έκφραση για να περιγράψει την έντονη κίνηση και το χάος στους δρόμους που προκαλούνταν την επόμενη μέρα της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving).
Αυτή η ημέρα θεωρούνταν η ανεπίσημη έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών.
Η ιδέα ότι οι επιχειρήσεις «έμπαιναν στα μαύρα» προήλθε από την εποχή που τα λογιστικά τους βιβλία χρησιμοποιούσαν κόκκινο μελάνι για ζημίες και μαύρο μελάνι για κέρδη. Η Black Friday έγινε γνωστή ως η μέρα που τα καταστήματα «γύριζαν στα κέρδη», χάρη στις αυξημένες πωλήσεις.
Κατά τη δεκαετία του 1980 και 1990, οι έμποροι επένδυσαν στο μάρκετινγκ αυτής της ημέρας, προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις για να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Η ημέρα πήρε πιο θετική χροιά, μακριά από την αρχική έννοια του χάους.Η τεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη Black Friday, ενώ η διεθνής διάδοσή της άρχισε στις αρχές του 21ου αιώνα.
Τι πρέπει να προσέξουμε τη μέρα της Black Friday
Ακολουθούν τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξει κάποιος για να αποφύγει μια πιθανή εξαπάτηση στη Black Friday και να απολαύσει τις αγορές του:
1. Έλεγχος πραγματικών εκπτώσεων
- Πολλές φορές οι τιμές «φουσκώνουν» λίγες εβδομάδες πριν την Black Friday για να φαίνονται μεγαλύτερες οι εκπτώσεις.
- Χρησιμοποιήστε εργαλεία σύγκρισης τιμών (π.χ. skroutz, bestprice) ή παρακολουθήστε τις τιμές από νωρίτερα για να δείτε αν είναι πραγματική προσφορά.
2. Αξιοπιστία καταστήματος
- Ψωνίστε μόνο από γνωστά και αξιόπιστα καταστήματα, είτε φυσικά είτε ηλεκτρονικά.
- Αν βρείτε μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή σε έναν άγνωστο ιστότοπο, ελέγξτε κριτικές για το κατάστημα ή αν είναι εγγεγραμμένο στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
3. Προσοχή σε ψεύτικες ιστοσελίδες και απάτες
- Ελέγξτε τη διεύθυνση URL για ασφάλεια (https αντί για http).
- Μην δίνετε προσωπικά δεδομένα ή στοιχεία πληρωμής αν δεν είστε βέβαιοι για την αυθεντικότητα του καταστήματος.
- Αν μια προσφορά φαίνεται «πολύ καλή για να είναι αληθινή», πιθανότατα δεν είναι.
Με λίγη προσοχή, μπορείτε να απολαύσετε τις εκπτώσεις με ασφάλεια!