Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

ΕΛΣΤΑΤ: 31,5 δισ. ευρώ ο τζίρος από το ηλεκτρονικό εμπόριο

 ΕΛΣΤΑΤ: 31,5 δισ. ευρώ ο τζίρος από το ηλεκτρονικό εμπόριο

Μόλις το 24,7% των επιχειρήσεων απασχολεί προσωπικό εξειδικευμένο στις τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας

Σε 31,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων από το ηλεκτρονικό εμπόριο, αυξημένος κατά 25,8% σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πρόκειται για τζίρο που αντιστοιχεί στο 8,4% του συνολικού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, έναντι μεριδίου 7,1% το 2023. Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ είναι δειγματοληπτική και αφορά σύνολο 41.447 επιχειρήσεων.

Πέρα από την αύξηση του τζίρου που πραγματοποιείται πλέον μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν στο σύνολό τους (99% έναντι 98,6%) οι επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν σύνδεση με υψηλή ταχύτητα. Βάσει των συμβολαίων τους, το 42,4% των επιχειρήσεων είχε σύμβαση για σύνδεση τουλάχιστον 30 Mbit/s, αλλά κάτω από τα 100 Mbit/s. Πάνω από τα 100 Mbit/s, αλλά κάτω από 500 Μbit/s, είχε το 34,9% των επιχειρήσεων, ενώ κάτω από 30 Mbit/s διέθετε το 12,6% των επιχειρήσεων. Πάνω από 500 Mbit/s είχε το 6,3% και τουλάχιστον 1 Gbit/s το 3,8%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 3.204 επιχειρήσεις, από τις 41.027 που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ποσοστό 7,8%). Οι περισσότερες χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας. Αρκετές είναι αυτές που χρησιμοποιούν ΑΙ για οργάνωση διαδικασιών διοίκησης ή διαχείρισης επιχειρήσεων, για μάρκετινγκ ή πωλήσεις, καθώς και για δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένα άλλο εύρημα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την απασχόληση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, από τις 41.027 επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι 10.125 (ποσοστό 24,7%) απασχολούσαν ή προσέλαβαν προσωπικό εξειδικευμένο στις τεχνολογίες πληροφόρησης και επικοινωνίας. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό.

Το βασικότερο πρόβλημα (77,8%) ήταν η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας από τους ενδιαφερομένους, ενώ σύμφωνα με το 67,1% των συμμετεχόντων, βασική δυσκολία ήταν οι πολύ υψηλές μισθολογικές προσδοκίες των ενδιαφερομένων. Τούτο απαντάται σε πολλούς τομείς στην αγορά εργασίας, με τους νεότερους να είναι αυτοί που απαιτούν υψηλότερες αμοιβές. Σύμφωνα με το 66,6%, βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσόντων που σχετίζονται με τις τεχνολογίες και, τέλος, σε ποσοστό 24,4%, η έλλειψη ανάλογων εφαρμογών στην επιχείρηση.

Πηγή: kathimerini.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *