Σαν σήμερα 22/12: Γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”
Τα Οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής
1. Καρδιαγγειακή υγεία
Η προώθηση της υγείας και της ομαλής λειτουργίας της καρδιάς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης διατροφής. Η περιεκτικότητα των τροφίμων που περιέχει διαθέτουν τη δυνατότητα να κρατούν σε ισορροπία τα επίπεδα της πίεσης και της γλυκόζης του αίματος, και της καλής χοληστερίνης. Προφυλάσσει από καρδιαγγειακά νοσήματα και παθήσεις, σαν τη στεφανιαία νόσο, το έμφραγμα κ.α.
2. Υγιή επίπεδα ζαχάρου
H μεσογειακή διατροφή δίνει στο σώμα καλό έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη. Με απλά λόγια, βοηθάει στη καταπολέμηση της αντίστασης της ινσουλίνης και διατηρεί το βαθμό γλυκόζης στο αίμα. Αυτό καταφέρεται μέσα από τη κατανάλωση τροφών γεμάτων με φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Με αυτόν τον τρόπο, στέκεται εμπόδιο στην εκδήλωση σακχαρώδου διαβήτη.
3. Γαστρεντερική υγεία
Η λήψη τροφίμων που κατατάσσονται στη μεσογειακή διατροφή βοηθάει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, αφού δύναται να ρυθμίσει ένα υγιές μικροβίωμα στο έντερο και να εμποδίσει διάφορες διαταραχές, σαν αυτή της δυσκοιλιότητα ή της κολίτιδας.
4. Διατήρηση βάρους
Η μεσογειακή διατροφή πρόκειται για ένα τέλειο διαιτολόγιο προκειμένου να χάσει κανείς κιλά, αλλά και να διατηρήσει το βάρος του, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τις αυξομειώσεις και την ανάπτυξη παχυσαρκίας.
5. Αντιοξειδωτική δράση
Το διαιτολόγιο της Μεσογείου συνίσταται από τροφές γεμάτες με ουσίες που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τέτοιες είναι η β-καροτίνη, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Με αυτόν τον τρόπο, εκείνη καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και την οξειδωτική τους δράση, εμποδίζοντας ασθένειες, γήρανση και άλλες φθορές.