Σαν σήμερα 22/12: Γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”
Συνταγές κέικ στο φλιτζάνι, έτοιμες σε 5 μόλις λεπτά!
Κέικ σοκολάτας
Τι θα χρειαστείτε:
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 3 κ.σ. γάλα πλήρες
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γλ. αλάτι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε το βούτυρο σε μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι και θερμαίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα, ώσπου να λιώσει.
Επιπλέον βάζουμε το αυγό, το γάλα και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ύστερα προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπάμε ξανά πολύ καλά. Τοποθετούμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία. Το “κέικ” θα φουσκώσει, ενώ παράλληλα θα είναι υγρό εσωτερικά. Αν το προτιμάμε πιο σφιχτό, ψήνουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Μπορούμε να τσεκάρουμε το εσωτερικό του με το τεστ της οδοντογλυφίδας (βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αν μένουν υπολείμματα μείγματος στην επιφάνεια, ψήνουμε παραπάνω). Σερβίρουμε σκέτο, ή αλλιώς με σαντιγί ή παγωτό.
Αρωματικό φθινοπωρινό κέικ
Τι θα χρειαστείτε:
- 5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 4 κ.σ. γάλα πλήρες
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ψηλό φλιτζάνι μεγάλου μεγέθους τοποθετούμε όλα τα υλικά και τα αναμειγνύουμε με πιρούνι μέχρι να γίνουν ένα. Τοποθετούμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία.
Σερβίρουμε κατευθείαν στολίζοντας με παγωτό και σιρόπι καραμέλα (ταιριάζει φουλ!).
Κέικ καραμέλα
Τι θα χρειαστείτε:
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 3 κ.σ. γάλα πλήρες
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. χοντρό αλάτι
- 2 κ.σ. dulce de leche
Εκτέλεση
Ρίχνουμε το βούτυρο σε μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι και ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα, έως να λιώσει.
Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και ανακατεύουμε με πιρούνι ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπάμε πάλι πολύ καλά. Γαρνίρουμε 1 κ.σ. καραμελωμένο γάλα στην κορυφή του μείγματος και το αφήνουμε να επεκταθεί στο μείγμα.
Τοποθετούμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία. Το “κέικ” θα φουσκώσει, ενώ μέσα θα παραμείνει υγρό. Εάν το θέλουμε πιο σφιχτό, ψήνουμε για ακόμα 10 δευτερόλεπτα. Μπορούμε να ελέγξουμε το εσωτερικό του με το τεστ της οδοντογλυφίδας. Σερβίρουμε μόλις βγει, γαρνίροντας με 1 κ.σ. καραμελωμένο γάλα.
Κέικ μπανάνα
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 1 κ.σ. γάλα πλήρες
- 1 ώριμη μπανάνα (αν χρησιμοποιήσουμε μαυρισμένες, ακόμα καλύτερα)
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Ρίχνουμε το βούτυρο σε μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι και ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει.
Βάζουμε επίσης το αυγό, το γάλα και ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τη λιωμένη μπανάνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πολύ καλά.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμεπάλι πολύ καλά. Τοποθετούμε το φλιτζάνι μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία. Το “κέικ” θα φουσκώσει, ενώ στο εσωτερικό θα παραμείνει υγρό. Αν το επιθυμούμε πιο σφιχτό, ψήνουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Μπορούμε να ελέγξουμε το εσωτερικό του με το τεστ της οδοντογλυφίδας. Σερβίρουμε κατευθείαν, γαρνίροντας με παγωτό.
Κέικ με λιωμένα ζαχαρωτά
Τι θα χρειαστείτε:
- 3 κ.σ. ψίχουλα από μπισκότα τύπου digestive σπασμένα στο χέρι
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 3 κ.σ. γάλα
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 2-3 ζαχαρωτά (marshmallows)
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα ψίχουλα από μπισκότα με 1 κ.σ. βούτυρο σε ψηλό και μεγάλο φλιτζάνι. Ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων 10 δευτερόλεπτα. Μόλις βγουν από τον φούρνο, χτυπάμε και χρησιμοποιώντας κουτάλι τα πιέζουμε στον πάτο του φλιτζανιού. Σε ένα μπολ, ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων 3 κ.σ. βούτυρο για 10 δευτερόλεπτα, ώσπου να λιώσει. Βάζουμε το αυγό, το γάλα και χτυπάμε με πιρούνι μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και αναμειγνύουμε ξανά πολύ καλά. Ρίχνουμε το μείγμα του μπολ στο φλιτζάνι, πάνω στη βάση μπισκότου. Στολίζουμε πάνω πάνω με τα marshmallows. Τοποθετούμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία. Προκειμένου να πετύχουμε το εφέ του καψίματος χρησιμοποιούμε φλόγιστρο (προαιρετικά) Σερβίρουμε κατευθείαν.