Σαν σήμερα 22/12: Γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”
Μοσχαρίσιο συκώτι: 3 οφέλη για τον οργανισμό
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.
Παρεξηγημένο από πολύ κόσμο, ίσως λόγω της αρχικά ιδιαίτερης γεύσης του συγκριτικά με άλλα κομμάτια, το συκώτι έχει σπουδαία οφέλη για τον οργανισμό μας.
Πολλοί ειδικοί, μάλιστα, το έχουν χαρακτηρίσει ως «θρεπτική βόμβα» για αυτά που μας προσφέρει.
Ακολουθούν 3 από τα κυριότερα οφέλη του:
- 1. Πλούσιο σε Σίδηρο για την Υγεία του ΑίματοςΤο μοσχαρίσιο συκώτι περιέχει υψηλές ποσότητες αιμικού σιδήρου, ο οποίος απορροφάται εύκολα από το σώμα. Αυτό το καθιστά ιδανικό για την πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας, ιδιαίτερα σε άτομα με έλλειψη σιδήρου.
- 2. Υψηλή Περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Α. Είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές βιταμίνης Α, η οποία υποστηρίζει την υγεία των ματιών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και κυτταρικής ανάπτυξης.
- 3. Πλήθος Βιταμινών του Συμπλέγματος Β. Το συκώτι είναι γεμάτο βιταμίνες Β, όπως Β12, Β6 και φολικό οξύ. Αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη σύνθεση του DNA.
Τέλος το συκώτι είναι ένα θρεπτικό κρέας με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, γεγονός που το καθιστά μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης. Παρόλο που δεν είναι εντελώς “στεγνό”, τα λιπαρά του είναι περιορισμένα σε σύγκριση με άλλα κομμάτια κρέατος. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων μοσχαρίσιου συκωτιού περιέχει περίπου 26-28 γραμμάρια πρωτεϊνης, 3-4 γραμμάρια λιπαρών, 3-5 γραμμάρια υδατανθράκων, ενώ συνολικά οι θερμίδες του είναι περίπου 150-180.