7 οφέλη του «παρεξηγημένου» κόκκινου κρέατος

Στόχος πολλών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο το κόκκινο κρέας έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.
Το κόκκινο κρέας είναι μια τροφή που συχνά παρεξηγείται λόγω των ανησυχιών για την υγεία, αλλά όταν καταναλώνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη.
Ακολουθούν 7 βασικά οφέλη του κόκκινου κρέατος για τον ανθρώπινο οργανισμό και οι λόγοι που θεωρείται παρεξηγημένο:
Οφέλη του κόκκινου κρέατος
- Πλούσια πηγή πρωτεΐνης
Το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, απαραίτητης για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση των μυών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. - Περιέχει αιμικό σίδηρο
Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με τον μη αιμικό που βρίσκεται στις φυτικές τροφές, βοηθώντας στην πρόληψη της αναιμίας. - Πλούσιο σε βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. - Πηγή ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος που περιέχει το κόκκινο κρέας συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία των ενζύμων και τη διαδικασία επούλωσης πληγών. - Περιέχει κρεατίνη
Η κρεατίνη, που υπάρχει φυσικά στο κόκκινο κρέας, είναι γνωστή για την υποστήριξη της μυϊκής δύναμης και της ενέργειας, ειδικά σε άτομα που ασκούνται. - Παροχή κορεσμένων και μονοακόρεστων λιπαρών
Αν και παρεξηγημένα, τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την παραγωγή ορμονών, όταν καταναλώνονται με μέτρο. - Υψηλή συγκέντρωση άλλων μικροθρεπτικών συστατικών
Περιλαμβάνει σελήνιο, φώσφορο και άλλα μέταλλα, σημαντικά για την υγεία των οστών, την παραγωγή ενέργειας και την αντιοξειδωτική προστασία.
Παράλληλα το κόκκινο κρέας προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας σε σχέση με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, γεγονός που μπορεί να είναι σύμμαχός σας σε περίπτωση που θέλετε να χάσετε κιλά. Το αίσθημα του κορεσμού μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος κρατάει περισσότερη ώρα και έτσι δεν θα υποκύψετε σε σνακ, που περιέχουν περιττές θερμίδες.
Γιατί είναι παρεξηγημένο
Το κόκκινο κρέας δέχεται κριτική κυρίως λόγω της συσχέτισής του με καρδιαγγειακά νοσήματα, όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες ή σε επεξεργασμένη μορφή (π.χ., λουκάνικα, αλλαντικά). Ωστόσο:
- Ποιοτική κατανάλωση: Η υπερβολή και η κακή ποιότητα είναι το πρόβλημα, όχι το ίδιο το κόκκινο κρέας. Όταν προέρχεται από ζώα που τρέφονται φυσικά, έχει βελτιωμένο θρεπτικό προφίλ.
- Αντίθεση με τα διατροφικά «σκουπίδια»: Προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη, φοινικέλαιο και άλλα τεχνητά πρόσθετα δεν προσφέρουν ουσιαστική θρέψη, σε αντίθεση με το φυσικό κρέας. Στην πραγματικότητα πολλά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά και περιέχουν τέτοια συστατικά, όπως η ζάχαρη, είναι τα πιο επιβλαβή και η κύρια αιτία εμφάνισης πολλών νοσημάτων και αύξησης του βάρους.
Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνεται κόκκινο κρέας σε μέτριες ποσότητες (2-3 φορές την εβδομάδα) και να προτιμάται η μη επεξεργασμένη μορφή του για μέγιστα οφέλη.
Καλό, λοιπόν, είναι να το εντάξετε στην εβδομαδιαία διατροφή σας!
Διαβάστε επίσης: