Σαν σήμερα 22/12: Γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”
5 οφέλη των ξηρών καρπών στη διατροφή μας
Γιατί πρέπει να τους τρώμε ωμούς;
Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα πολύ συχνό σνακ που απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Από το πρωινό μέχρι και το βραδινό ποτό, οι ξηροί καρποί δίνουν παρουσία παντού!
Ποια είναι όμως η αξία τους για τον οργανισμό; Ποια μορφή κατανάλωσής τους είναι προτιμότερη; Οι ειδικοί καταλήγουν ότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από την κατανάλωσή των ξηρών καρπών και ιδιαίτερα των ωμών ξηρών καρπών.
Ας δούμε παρακάτω γιατί:
5 οφέλη των ωμών ξηρών καρπών
- Πλούσια σε Θρεπτικά Συστατικά:
- Οι ωμοί ξηροί καρποί περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών (όπως η Ε) και ανόργανων συστατικών (όπως μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο), τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Υγιή Λιπαρά:
- Περιέχουν ωμέγα-3 και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Πηγή Φυτικών Ινών:
- Οι φυτικές ίνες που περιέχουν ενισχύουν την καλή πέψη και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
- Αντιοξειδωτική Δράση:
- Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες, προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση και καθυστερούν τη γήρανση.
- Ενίσχυση της Ενέργειας:
- Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη, οι ξηροί καρποί προσφέρουν διαρκή ενέργεια και είναι εξαιρετικοί για ένα υγιεινό σνακ.
Γιατί οι ωμοί ξηροί καρποί είναι καλύτεροι από τους ψημένους και αλατισμένους
- Διατήρηση Θρεπτικών Συστατικών: Το ψήσιμο μπορεί να καταστρέψει ευαίσθητες βιταμίνες και ωφέλιμα λιπαρά οξέα.
- Χωρίς Πρόσθετο Αλάτι: Οι αλατισμένοι ξηροί καρποί περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες νατρίου, που μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.
- Απουσία Ανθυγιεινών Λιπών: Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει οξείδωση των λιπαρών, μετατρέποντας τα σε βλαβερά για την υγεία.
- Πιο Φυσικοί και Καθαροί: Οι ωμοί ξηροί καρποί δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διατηρώντας την αυθεντική τους γεύση και ποιότητα.
- Καλύτερη Πέψη: Οι επεξεργασμένοι ξηροί καρποί, με προσθήκη λαδιών και αλατιού, μπορεί να είναι πιο δύσπεπτοι για ορισμένα άτομα.
Ακόμα οι επεξεργασμένοι ξηροί καρποί περιέχουν και περισσότερες θερμίδες!
Συνιστώμενη ποσότητα
Η συνιστώμενη ποσότητα ξηρών καρπών που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά εξαρτάται από τις διατροφικές σας ανάγκες και τους στόχους σας. Ωστόσο, γενικά προτείνεται:
- 30 γραμμάρια την ημέρα (περίπου μια μικρή χούφτα).
Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να αποκομίσετε τα οφέλη των ξηρών καρπών χωρίς να υπερβάλετε σε θερμίδες.
Ενδεικτικά Παραδείγματα (30 γρ.):
- 20-25 αμύγδαλα
- 14 μισά καρύδια
- 18-20 φουντούκια
- 15-20 κάσιους
- 30 φιστίκια Αιγίνης (με κέλυφος)
Γιατί δεν πρέπει να υπερβαίνουμε την ποσότητα;
- Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες και λιπαρά (αν και υγιεινά). Αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.
- Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία, επομένως είναι καλό να μην «σπαταλάτε» πολλές θερμίδες μόνο σε ξηρούς καρπούς.
Καταναλώστε τους ως σνακ, προσθέστε τους σε σαλάτες ή γιαούρτι και απολαύστε τα οφέλη τους άφοβα!
Διαβάστε επίσης: