Σαν σήμερα 22/12: Γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”
3 παροιμιώδεις φράσεις: από που βγαίνουν
Κάποιες φράσεις τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, χωρίς απαραιτήτως να γνωρίζουμε τι σημαίνουν. Σε αυτό το άρθρο, σας έχουμε 3 παροιμιώδεις εκφράσεις – και τις εξηγήσεις τους.
1. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας
Η συνήθης χρήση αυτής της έκφρασης θέλει να συνδηλώσει τη δολιότητα. Κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου, O Λαοκόων που ήταν ένας από τους Τρώες ιερείς του Θυμβραίου Απόλλωνα, προειδοποίησε τους συμπατριώτες του Τρώες, μάταια να μη δεχθούν το δώρο που πρόσφεραν οι Έλληνες -οι Δαναοί- στους Τρώες, όταν υποτίθεται ότι αποφάσισαν να τερματίσουν την πολιορκία τους. To προκείμενο δώρο ήταν, εννοείται, ο Δούρειος ίππος. Δώρο που αποδείχθηκε θανάσιμο και καταστροφικό για τους Τρώες, και την αγαπημένη τους πόλη, την Τροία.
2. Χτύπα ξύλο
«Απτεσθαι ξύλου», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Λόγω της πεποίθησης τους πως στα δένδρα κατοικούσαν νύμφες (Δρυάδες/Αμαδρυάδες) χτύπαγαν το ξύλο του κορμού των δένδρων για να επικαλεστούν την προστασία τους, καθώς οι νύμφες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις ευχές των ανθρώπων. Αυτή η συνήθεια διατηρείται και σήμερα, όταν ακούμε κάτι το οποίο δεν θέλουμε να μας συμβεί ή θέλουμε να αποσοβήσουμε έναν επερχόμενο κίνδυνο.
3. Κάλλιο αργά παρά ποτέ
Όταν ο Σωκράτης, σε περασμένη πλέον ηλικία αποφάσισε να μάθει κιθάρα, τον πείραξαν οι φίλοι του, λέγοντας του: «Γέρων ών κίθαριν μανθάνεις;.». Κι ο Σωκράτης τότε απάντησε: «Κάλλιον οψιμαθής ή αμαθής (παραμένειν)».
Πηγή: aboutkastoria.gr