Her story: Μια φεμινιστική ταινία από την Ασία
Η ταινία Her Story, σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, είναι πολιτιστικό φαινόμενο στην Κίνα, προκαλώντας συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Από την κυκλοφορία της στις 22 Νοεμβρίου, έχει καταφέρει να αποφέρει πάνω από 680 εκατομμύρια γιουάν (93 εκατομμύρια δολάρια). Στην πλατφόρμα Douban, η οποία είναι η «βίβλος» των κριτικών ταινιών στην Κίνα, έχει βαθμολογία με 9.1/10.
Η Δύναμη της Αφήγησης
Η ταινία εστιάζει στη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, καταγράφοντας τις καθημερινές τους προκλήσεις μέσα από ένα φάσμα ιστοριών που αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση. Με σκηνές που προκαλούν γέλιο αλλά και βαθύ κοινωνικό προβληματισμό. Για παράδειγμα, ένα νεαρό κορίτσι που αποδομεί τα ταμπού γύρω από την έμμηνο ρύση ή έναν γείτονα που παρεμποδίζει έναν επίδοξο δράστη.
Τη χαρακτηρίζουν ως την «απάντηση στο Barbie», όχι μόνο λόγω της εμπορικής της επιτυχίας, αλλά και για τον τρόπο που ενσωματώνει μηνύματα.
Η κριτική στο Her story
Το Her Story καταφέρνει να αγγίξει ευαίσθητα ζητήματα, όπως τα lockdowns, η παρακμή της δημοσιογραφίας και η κουλτούρα καταγγελιών, με τρόπο «λεπτό αλλά θαρραλέο», σύμφωνα με κριτικές. Επιπλέον, η ταινία ξεχωρίζει για την ενσωμάτωση LGBTQ στοιχείων, τα οποία πέρασαν τη λογοκρισία, προκαλώντας εντυπώσεις.
Αντιδράσεις και Διχασμός
Η θερμή αποδοχή από το γυναικείο κοινό ήταν γεμάτη επικρίσεις από συντηρητικούς κύκλους. Σε ανδροκρατούμενες πλατφόρμες όπως το Hupu, η ταινία δέχτηκε σκληρές κριτικές, με βαθμολογία μόλις 4.8/10. Ορισμένοι άνδρες την κατηγόρησαν για «προώθηση της αντιπαλότητας μεταξύ των φύλων». Παρόλα αυτά, αρκετοί την υπερασπίστηκαν, αναγνώρισαν πως ο φεμινισμός μπορεί να απελευθερώσει και τους άνδρες.
Ένας θεατής σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ορισμένοι άνδρες βλέπουν την ενδυνάμωση των γυναικών ως απειλή, ενώ στην πραγματικότητα η ισότητα των φύλων ωφελεί όλους».
Η Πολιτιστική σημασία του Her story
Η επιτυχία της ταινίας έρχεται σε μια περίοδο όπου οι φεμινιστικές φωνές στην Κίνα αντιμετωπίζουν αυξανόμενη καταστολή. Παρότι πολιτικά φορτισμένα έργα συχνά απαγορεύονται, η τέχνη φαίνεται να βρίσκει τρόπους να αναδείξει τις ανησυχίες και τις φιλοδοξίες των γυναικών.
Η Shao Yihui, δημιουργός της ταινίας, τόνισε τη σημασία της ενότητας μεταξύ των φύλων. «Ο φεμινισμός δεν απελευθερώνει μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή απαιτεί συλλογική προσπάθεια.
Συμπέρασμα
Το Her Story δεν είναι απλά μια ταινία, αλλά ένας καθρέφτης της σύγχρονης κινεζικής κοινωνίας. Μέσα από το χιούμορ και την τόλμη της, φέρνει συζητήσεις για την ισότητα, την ελευθερία και την κοινωνική αλλαγή. Η επιτυχία της δείχνει ότι, παρά τις αντιξοότητες, το κοινό είναι έτοιμο να αγκαλιάσει ιστορίες που αμφισβητούν τα στερεότυπα.