Γιατί στην Ελλάδα λέμε την pasta “μακαρόνια”;
Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούμε τον όρο μακαρόνια για όλα τα μακριά ζυμαρικά, ενώ οι Ιταλοί macaroni αποκαλούν μονάχα εκείνα που έχουν τρύπα στο κέντρο τους.
Η λέξη έλκει την καταγωγή της από τα μακάρια δείπνα που παρέδιδαν οι αρχαίοι Έλληνες μετά τις κηδείες. Σε αυτά σερβίριζαν και βρασμένα τυλιχτά ζυμαρικά, σαν τις κρητικές μακαρούνες, απ’ όπου και προέρχεται και το όνομα μακαρόνι.
Όσο για την ιταλική λέξη pasta, η ετυμολογία της ανάγεται στη λατινική λέξη pasta, που με τη σειρά της προέρχεται από το ελληνικό παστά (χυλός με κριθάρι).