Προβληματισμένοι οι αρχαιολόγοι από μυστηριώδη κρανία της λίθινης εποχής που βρέθηκαν σε ιταλικό χωριό
Απομεινάρια κρανίων και οστών παραπέμπουν σε τελετουργίες που απευθύνονται σε συγκεκριμένους προγόνους, λένε οι ερευνητές.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια κρύπτη με πάνω από δώδεκα σπασμένα ανθρώπινα κρανία σε ένα χωριό της Λίθινης Εποχής στην Ιταλία, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε για το πώς σχετίζονταν οι αρχαίοι άνθρωποι με τους προγόνους τους.
Οι ερευνητές βρήκαν, ότι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής στη Masseria Candelaro στην Απουλία της Ιταλίας, εναπόθεσαν σπασμένα οστά κρανίου και γνάθου από περίπου 15 άτομα σε ένα σωρό στο κέντρο του χωριού.
Τα οστά βρέθηκαν συσσωρευμένα σε ένα προϊστορικό κτίριο στο χώρο της ανασκαφής, το οποίο ήταν ένα μικρό χωριό που περιβαλλόταν από ομόκεντρες τάφρους που χρονολογούνται από το 5500–5400 π.Χ.
Ο χαρακτηρισμός ενός αποθανόντος ως «πρόγονου» ήταν συχνά στενά συνδεδεμένος με τη συγγένεια, αντανακλώντας την κοινωνική δύναμη ή την παρουσία που είχαν μεταξύ των ζωντανών.
Τα άτομα που χαιρετίστηκαν ως πρόγονοι πιστεύεται ότι είχαν πνευματικές δυνάμεις και λειτουργούσαν ως ηθικές αναφορές σε αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς, είπαν οι ερευνητές.
Τα θραύσματα των κρανίων που βρέθηκαν στην Ιταλία πιθανότατα συνδέονταν με τελετουργίες που απευθύνονταν σε συγκεκριμένους προγόνους σε αντίθεση με τις τυπικές ταφικές τελετές.
«Η οντολογική μεταμόρφωση ενός νεκρού σε πρόγονο επιτυγχάνεται σχεδόν πάντα μεταμορφώνοντας τα φυσικά του υπολείμματα», είπαν οι ερευνητές.
Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Archaeology, οι ερευνητές ανέσκαψαν μια κατασκευή στο χωριό, με την ένδειξη Structure Q, με στρώματα οικιακών και τελετουργικών αντικειμένων.
«Το Structure Q ήταν έτσι πιθανότατα ένας πολυλειτουργικός χώρος που αργότερα επαναχρησιμοποιήθηκε για τελετουργικές δραστηριότητες», είπαν οι ερευνητές.
Η ανάλυση των κρανίων τα χρονολόγησε μεταξύ 5618 και 5335 π.Χ., και τα θραύσματα των οστών δεν έδειξαν σημάδια θανατηφόρων τραυματισμών ή επουλωμένων τραυμάτων.
Τα κρανία δεν έφεραν σημάδια κοπής που να δείχνουν σημάδια βίας, υποδεικνύοντας ότι δεν συλλέχθηκαν ως τρόπαια πολέμου αλλά χρησιμοποιήθηκαν σε μια τελετουργία.
Πηγή: independent.co.uk