Σαν σήμερα 22/12: Γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο”
Συχνοουρία: Που Οφείλεται η Ξαφνική Εκδήλωσή της
Συχνοουρία ορίζεται ως μια κατάσταση όπου ένα υποκείμενο νιώθει την ανάγκη για ούρηση πιο συχνά απ’ ότι συνήθως.
Αιτίες
1. Ουρολοίμωξη
Πρόκειται για μια από τους πιο συχνούς λόγους συχνουρίας. Η μόλυνση προκαλεί ερεθισμό στην ουροδόχο κύστη, με συνέπεια να παρατηρείται αυξημένη ανάγκη για ούρηση, η οποία συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα καύσου.
2. Διαβήτης
Ο διαβήτης τύπου 1 όπως και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσουν σε συχνουρία. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάνουν ουσιαστικά τα νεφρά να δουλέψουν πιο έντονα ώστε να φιλτράρουν και να απορροφήσουν την περίσσεια σακχάρου, προκαλώντας έτσι αυξημένη επιθυμία για ούρηση.
3. Εγκυμοσύνη
Κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης, η μήτρα που αναπτύσσεται πιέζει την ουροδόχο κύστη, καθιστώντας τις επισκέψεις στην τουαλέτα πιο συχνές.
4. Διουρητικά
Η χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία της υπέρτασης και της κατακράτησης υγρών ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή ούρων.
5. Σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης
Αυτή η περίπτωση προκαλεί ακούσιες, ξαφνικές συσπάσεις του μυός της ουροδόχου κύστης, προκαλώντας συχνή ανάγκη για ούρηση ακόμη και αν η κύστη δεν έχει γεμίσει.
6. Διάμεση κυστίτιδα
Είναι μια χρόνια πάθηση στην οποία παρατηρείται πίεση και πόνος στην ουροδόχο κύστη και μερικές φορές πυελικός πόνος γενικότερα.
7. Νευρολογικές διαταραχές
Περιπτώσεις σαν τη πολλαπλή σκλήρυνση, τη νόσο του Πάρκινσον και το εγκεφαλικό ίσως να επηρεάσουν τα νεύρα που τροφοδοτούν την κύστη.
8. Προβλήματα προστάτη
Στο αρσενικό φύλο, ένας διευρυμένος προστάτης μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουρήθρα, εμποδίζοντας τη ροή των ούρων, οδηγώντας σε πιο συχνή συστολή της ουροδόχου κύστης.
9. Διατροφικοί παράγοντες
Η λήψη μεγάλης ποσότητας υγρών, ειδικά καφεϊνούχων ή αλκοολούχων ποτών, μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα και την παραγωγή των ούρων.
Διαβάστε επίσης: