Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

5 Facts για τη μπύρα!

 5 Facts για τη μπύρα!

1. Από πού βγαίνει η λέξη «μπύρα»;

Η λέξη “μπύρα” έχει ρίζες λογικά από την ιταλική λέξη “birra”, που με τη σειρά της έχει ως προέλευση τη λατινική -biber (= ποτό), που έχει σύνδεση και με το λατινικό ρήμα -bibere (= πίνω).

Η λέξη “ζύθος” έχει σχέση με το ρήμα -ζέω (=βράζω).

2. Ποιοι παρήγαγαν πρώτοι την μπύρα;

H μπύρα προέρχεται από λαούς της Εγγύς Ανατολής.

3. Ποιος λαός πίνει την περισσότερη μπύρα;

Μα φυσικά οι Γερμανοί. Η μπύρα αποτελεί το εθνικό ποτό της χώρας, καθώς η κατά κεφαλή κατανάλωση κάθε έτος υπολογίζεται στα 104.2 λίτρα! 

4. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή είδη μπύρας;

Τα βασικά είδη της μπύρας είναι τρία και διαχωρίζονται, ανάλογα τη ζύμωση που τους ασκείται. Υπάρχουν οι αφροζύμωτες, οι βυθοζύμωτες και οι μπύρες φυσικής ζύμωσης. Ακολούθως, κάθε είδος περιλαμβάνει και τα δικά του υποείδη.

Τα βασικά είδη μπύρας 

1. Lager

Φτιάχνεται από μαγιά, που, έπειτα το τέλος της ζύμωσης, υπάρχει καθίζηση στον πάτο, πράγμα που την καθιστά αρκετά χαμηλή σε αλκοόλ, με ελαφριά, καθαρή γεύση βύνης. 

Αποτελούν και τις πιο δημοφιλείς, καθώς καταλαμβάνουν το 90% της παραγωγής μπύρας.

2. Pilsner (ή Pils)

Με ρίζες από την Τσεχία (ειδικότερα από την πόλη Plzen), η μπύρα Pilsner κατατάσσεται στην κατηγορία των Lager, χαρακτηρίζεται από απαλό χρυσαφί χρώμα, είναι ελαφριά σε αλκοόλ και αφήνει μια χαρακτηριστική πικράδα στο στόμα.

3. Weissbier

Αποτελούν μπύρες υψηλής ζύμωσης, όπου το σιτάρι καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των συστατικών της. Δημιουργούν πλούσιο αφρό και διαθέτουν επιπλέον πλούσιο άρωμα. Διαθέτουν υψηλό ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα, ενώ στο στόμα βγάζουν μια όξινη γεύση.

4. Ale

Στην παραγωγή της μπύρας Ale, η μαγιά βγαίνει στην επιφάνεια και μετά, μαζεύεται και απομακρύνεται προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμωσης, για να πραγματοποιηθεί μετά η ‘’μεταζύμωση’’ σε διαφορετική δεξαμενή. Οι Αle κυκλοφορούν σε ποίκιλες γεύσεις, αλκοολικά επίπεδα και αποχρώσεις.

5. Stout

Έντονη σε αλκοόλ και “βαθιά” μπύρα, η γεύση της οποίας έχει διαφορά αναλόγως την καταγωγή της. Οι γλυκές stouts έχουν κατά μεγάλο βαθμό ρίζες από την Αγγλία και την Ιρλανδία, και φημίζονται για την ελαφριά πικράδα τους και γενικότερα, θυμίζουν εσπρέσο καθώς αφήνουν καπνιστές νότες από καφέ και κρέμα στον ουρανίσκο .

6. Porter

Κι αυτές σε μαύρο χρώμα, οι μπύρες Porter οι οποίες προέρχονται και εντοπίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θυμίζουν αρκετά τις Stouts χρωματικά, εξαιτίας της χρήσης σοκολάτας ή/και σκουρόχρωμων βυνών κατά τη διαδικασία της ζυθοποίησή τους, όμως γευστικά αφήνουν λιγότερο καφέ και περισσότερη σοκολάτα στην αίσθηση.

7. Lambic

Μπύρες που περνούν από ιδιαίτερο τρόπο φυσικής ζύμωσης, δηλαδή η ζύμωση του ζυθογλεύκους πραγματοποιείται με τη συμβολή ελεύθερων άγριων ζυμών που βρίσκονται στον αέρα.

8. India Pale Ale (IPA)

Διαφέρει από μια συνηθισμένη μπύρα καθώς αποτελεί ένα είδος pale ale που παράγεται με πιο πολύ λυκίσκο για εντονότερη γεύση και πικράδα. Δεν υφίσταται προκαθορισμένο όριο για να θεωρηθεί μια pale ale IPA, καθώς όλα έχουν να κάνουν με τον ζυθοποιό.

Γνώριζες ότι η μπύρα…

  • Έχει μέσα της βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικές ουσίες, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), πυρίτιο και υδατάνθρακες;
  • Ωφελεί την καρδιά, αφού οι φυτικές ίνες περιορίζουν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα και επομένως, ελαττώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως και στα νεφρά, καθώς είναι διουρητική και περιορίζει το ενδεχόμενο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά;
  • Ελαττώνει την πιθανότητα εκδήλωσης Alzheimer εξαιτίας του πυριτίου που περιλαμβάνει ενώ βοηθά συγχρόνως και στη συγκέντρωση;
  • Κάνει καλό στα μαλλιά και την επιδερμίδα κυρίως εξαιτίας της βιταμίνης Β που περιέχει;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *