Σαν σήμερα 23/12: Η ” 17 Νοέμβρη” δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς.
Streetwear και η Εξέλιξή του: Από τα Μονοπάτια της Νέας Υόρκης στα Instagram Feeds
Τo streetwear δεν είναι απλά ένα στυλ ντυσίματος – αποτελεί μια πολιτιστική επανάσταση που έχει αλλάξει ριζικά την διεθνή βιομηχανία μόδας τα τελευταία 40 χρόνια. Οι τάσεις που προέρχονται από την Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Τόκιο στα τέλη του 20ού αιώνα, παίρνουν έμπνευση από μια μίξη υποκουλτούρας σαν το skateboard, το hip-hop, το punk και το graffiti. Υπό την καθοδήγηση της νεολαίας του περιθωρίου, αυτά τα υπόγεια κινήματα διαμόρφωσαν μια μορφή μόδας που βασιζόταν στην αυτοέκφραση, την εξέγερση και την αίσθηση της κοινότητας. Αυτό που άρχισε ως έκφραση ταυτότητας και αντίσταση απέναντι στα πρότυπα της κοινωνίας, έχει από τότε κάνει τα βήματά της και έχει μετατραπεί σε μια διεθνή και πανίσχυρη βιομηχανία που ασκεί επιρροή στην μόδα σε κάθε της πτυχή.
Το ξεκίνημα του streetwear (1980-1990)
Τα πρώτα βήματα του streetwear παρατηρούνται στη δεκαετία του ’80, μια εποχή πολιτιστικών αναστατώσεων, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, για παράδειγμα Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες. O όρος «ρούχα του δρόμου» δεν χρησιμοποιήθηκε γενικά αυτό το διάστημα, αλλά η αισθητική και η φιλοσοφία δημιουργήθηκαν γύρω τους.
Skateboarding
Μία από τις κύριες ρίζες προέλευσης του streetstyle παρατηρείται στο skateboarding της δεκαετίας του ’80. Το skateboard αποτελούσε από καιρό μια ενέργεια που επαναστάτησε ενάντια στο mainstream και οι skaters απέκτησαν ένα ήθος DIY.
Hip-Hop & urban
Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη ερχόταν στην επιφάνεια το hip-hop. Οι πρώτοι καλλιτέχνες και fans του hip-hop, ειδικά Λατινοαμερικανοί και Αφροαμερικανοί νέοι, αξιοποιούσαν τη μόδα ως προκειμένου να διεκδικήσουν την ταυτότητα και την κοινωνική τους θέση. Τα φαρδιά ρούχα, τα αθλητικά παπούτσια , οι χρυσές αλυσίδες, και οι φόρμες που έγιναν συμβολικά χαρακτηριστικά της κουλτούρας του hip-hop και ήταν κύρια συστατικά του streetwear που είχε αρχίσει να ανθίζει.
Graffiti & punk
Το graffiti και η punk συμμετείχαν επίσης στην γέννεση του streetwear. Οι καλλιτέχνες graffiti, όπως οι skater και οι rapper, λάμβαναν τον ρόλο των αντιπροσώπων μιας επαναστατικής και ανατρεπτικής κουλτούρας.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, το streetwear είχε αναπτυχθεί σε ένα μοναδικό στυλ, που επαινούσε την ατομικότητα και μια αντιεξουσιαστική πεποίθηση.
Η άνοδος των streetwear επωνυμιών (1990-2000)
Η δεκαετία του ’90 σήμανε την εποχή που τα ρούχα του δρόμου ξεκίνησαν να παρατηρούνται σε αναγνωρίσιμα brands, ορισμένες από τις οποίες εξακολουθούν να δεσπόζουν στον κόσμο της μόδας σήμερα.
Η Supreme & η επανάσταση του skatewear
Ο James JebbiaΙ ίδρυσε την επωνυμία αυτή το 1994 και από τότε μετατράπηκε σε σύμβολο της σύνδεσης του streetwear με την κουλτούρα του σκέιτ. Ήταν απλή η ιδέα του Jebbia: επιδίωκε να δημιουργήσει μια επωνυμία που θα ελκούσε τους skaters της Νέας Υόρκης, ενώ συγχρόνως θα είχε απήχηση σε ένα πιο ευρύ subcultural κοινό.
Ιαπωνικό streetwear
Η Ιαπωνία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επέκταση του streetwear παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Σήματα του εμπορίου σαν το A Bathing Ape (BAPE), με ίδρυση το 1993 από τον Nigo, προσέδωσαν ένα παιχνιδιάρικο αλλά καλλιεργημένο στοιχείο στο προσκήνιο. Οι συμβολικές εκτυπώσεις παραλλαγής της BAPE, οι κουκούλες και τα μεγάλα logo μετατράπηκαν σε εμβλήματα status στην Ιαπωνία και (όχι μόνο). Ο Nigo, λαμβάνοντας επιρροές από την αμερικανική hip-hop και την pop κουλτούρα, συνέδεσαν την αισθητική του streetwear μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Sneaker culture
Η κουλτούρα των sneaker αποτελούσε πάντοτε ένα κρίσιμο συστατικό του streetwear, που τοποθετείται από τη δεκαετία του ’80 όταν οι γνωστές Adidas και Nike ξεκίνησαν να συνεργάζονται με μουσικούς και αθλητές. Αλλά μόλις τη δεκαετία του ’90 και τις αρχές του 2000 η κουλτούρα των sneaker συνδέθηκε άρρηκτα με το streetwear.
Streetwear στην υψηλή μόδα (2010)
Η δεκαετία του 2010 είδε μια σύγκλιση του streetwear και της υψηλής μόδας που δεν είχε προηγηθεί. Αυτό που κάποτε θεωρούταν μια underground υποκουλτούρα, τώρα ενσωματώνεται στην υψηλή μόδα.
Μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία του streetwear υπήρξε η συνεργασία ανάμεσα στη Supreme και τη Louis Vuitton που συνέβη το 2017. Η συλλογή Louis Vuitton x Supreme έγινε αμέσως sold out και συμβόλιζε την μεγάλη επιρροή του streetwear στην ελίτ της μόδας.
Το μέλλον του streetwear (2020 και μετά)
Καθώς το streetwear εξακολουθεί να σημειώνει εξέλιξη, το μέλλον του μοιάζει να καθορίζεται από προσπάθειες βιωσιμότητας και επιπλέον ενσωμάτωση πολυτελούς μόδας. Μάρκες σαν τη Pangaia και τη Noah οδηγούν τα ρούχα του δρόμου προς τα οικολογικά σχέδια, δίνοντας έμφαση στις ηθικές διαδικασίες παραγωγής και στα ανακυκλωμένα υλικά.
Διαβάστε επίσης: