Νυχτερινός Βήχας: Τι κάνω;
1. Κάνε μπάνιο πριν κοιμηθείς
Φρόντισε να κλείσεις καλά την πόρτα και κάθισε αρκετή ώρα στους ατμούς του μπάνιου, για να ρευστοποιηθούν οι ρινικές εκκρίσεις. Αυτό θα σε διευκολύνει στην αναπνοή και στο να κοιμηθείς με περισσότερη ευκολία.
2. Αύξησε την υγρασία στο χώρο σου
Με βάση το ίδιο σκεπτικό, η αυξημένη υγρασία στο δωμάτιό σας θα διατηρήσει υγρούς τους βλεννογόνους σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με υγραντήρα ή ακόμα και με την τοποθέτηση κάποιου βρεγμένου ρούχου ή μπολ με νερό επάνω στο καλοριφέρ.
Χρησιμοποιώντας ένα απλό υγρόμετρο μπορείτε να γνωρίζετε οποιαδήποτε στιγμή τα επίπεδα υγρασίας στο περιβάλλον σας. Όμως, αυτά δεν θα πρέπει να φτάσουν πολύ ψηλά, με κατάλληλο εύρος το 40-60%. Καλό είναι να παρατηρήσετε αν τελικά μια τέτοια τακτική σας ευνοήσει ή όχι, καθώς για κάποιους ενδέχεται να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Εάν επιθυμείτε να αποφύγετε τον υγραντήρα όλο τη νύχτα, μπορείτε να δοκιμάσετε τη χρήση του στο δωμάτιό σας 1-2 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.
3. Χρησιμοποίησε κι άλλο μαξιλάρι
Επειδή, όπως είδαμε η στάση του σώματος και κυρίως του κεφαλιού είναι πολύ σημαντική, χρησιμοποιήστε τις ημέρες που υποφέρετε ένα έξτρα μαξιλάρι. Έτσι θα καταφέρετε να έχετε μεγαλύτερη κλίση και να αποφύγετε τη λεγόμενη οπισθορινική έκκριση.
4. Πιες ένα ζεστό ρόφημα πριν πας για ύπνο
Υπάρχουν πολλοί υπέροχοι συνδυασμοί με βότανα και μπαχαρικά που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση του βήχα. (ζεστό νερό με μέλι, τζίντζερ και λεμόνι, φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα, χαμομήλι, μπαχαρικά, κόκκινα κρεμμύδια)
5. Φάε μέλι
Μια κουταλιά μέλι πριν πέσετε για ύπνο θα μαλακώσει το λαιμό και θα αργοπορήσει το σύμπτωμα. Βεβαιωθείτε να μην καταναλώσετε νερό ή άλλο ρόφημα μετά (ή τουλάχιστον για τα επόμενα 15’) για να το αφήσετε να πάρει δράση. Το μέλι είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και μαλακτικές του ιδιότητες.
6. Κάνε γαργάρες με αλατόνερο
Μια από τις παλαιότερες τακτικές, που συνιστούν ακόμα και σήμερα πολλοί γιατροί. Έχετε λίγο χοντρό αλάτι δίπλα στο νιπτήρα σας και κάντε μερικές γαργάρες με αλατόνερο πριν τον ύπνο.
7. Δοκίμασε σιρόπι για το βήχα
Πλέον διατίθενται πολλά φυτικά σιρόπια για βήχα με φλέματα ή για ξηρό βήχα. Συνήθως έχουν ως συστατικά πολλά από τα βότανα που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά και άλλα που είναι πιο δυσεύρετα π.χ. κισσός, μολόχα, ευκάλυπτος, αλθαία, γλυκύριζα κ.ά. Θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από το γαργάλημα στο λαιμό και το βήχα.
8. Ξεσκόνισε
Μια από τους πιο συχνούς λόγους που βήχουμε το βράδυ είναι η σκόνη που υπάρχει στο δωμάτιο, αλλά συχνά τείνουμε να αγνοούμε. Πραγματοποιήστε έναν καλό καθαρισμό, αλλάζετε συχνά καθαρά σεντόνια και κλινοσκεπάσματα και μην αφήνετε υπερβολικά πολλά πράγματα στο χώρο (π.χ. λούτρινα αρκουδάκια, διακοσμητικά κτλ), καθώς όλα αυτά συλλέγουν πάνω τους σκόνη.
9. Κάνε ρινικές πλύσεις
Αν το πρόβλημα είναι η ρινική συμφόρηση, καταλαβαίνετε πως αν αυτό καλυτερεύσει, θα πάψετε να κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό, και άρα θα βελτιωθεί ο ξηρός βήχας τη νύχτα. Δοκιμάστε να κάνετε ρινικές πλύσεις– ιδανικά με θαλασσινό νερό– πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρα και ειδικά πριν κοιμηθείτε.
10. Εξόπλισε το κομοδίνο σου
Μέσα στο βράδυ οι περισσότεροι δεν διαθέτουμε την ενέργεια να σηκωθούμε και να ψάξουμε κάτι που θα μας βοηθήσει. Είναι προτιμότερο να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε δίπλα σας λίγο νερό, κάποιο σπρέι λαιμού, παστίλια ή σιρόπι. Έτσι θα καταπολεμήσετε το πρόβλημα με το που εμφανιστεί και δεν θα επιτρέψετε στην κατάσταση να χειροτερέψει!