Πως το άγχος της εγκυμοσύνης επηρεάζει αρνητικά την υγεία
Ξέραμε πως το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να πειράξει το μωρό, αλλά τώρα ειδικοί σημειώνουν ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο και για την ίδια τη μητέρα.
Το στρες στην εγκυμοσύνη είναι αναμενόμενο και δικαιολογημένο έως ένα βαθμό. Αυτή πρόκειται για μια περίοδο ριζικών μεταβολών στη ζωή (και στο σώμα) μιας γυναίκας. Η ευτυχία, η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός, συνοδεύονται συχνά και από αμφιβολίες και φόβους.
Όμως, για μερικές, η διαχείριση του άγχους και η προσαρμογή στις ορμονικές διακυμάνσεις αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση. Κλινική μελέτη προγεννητικού ελέγχου που αναρτήθηκε στο The Journal of Clinical Psychiatry φανερώνει ότι τουλάχιστον 1 στις 5 γυναίκες έρχεται αντιμέτωπη με προβλήματα ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη.
Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αγχώδεις διαταραχές και τα συμπτώματα που προκαλούνται από αυτές, επιδρούν με αρνητικό τρόπο στην ανάπτυξη του μωρού. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες αποδεικνύουν τη συσχέτιση μεταξύ άγχους και πρόωρου τοκετού.
Επιπλέον, υφίσταται συσχετισμός ανάμεσα στις αγχώδεις διαταραχές και σε νεογνά χαμηλού βάρους, χαμηλό Apgar score, βλαβερές επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία και στην ψυχοκινητικότητα του μωρού.
Τέλος, μελέτες έχουν δείξει πως το περιγεννητικό άγχος διαμορφώνει διαταραχές συμπεριφοράς από την παιδική στην εφηβική ηλικία, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, συναισθηματικές διαταραχές και χαμηλά σκορ στα γνωσιακά τεστ.
Πώς το περιγεννητικό άγχος επηρεάζει τη μητέρα
Ερευνητές από το Weill Cornell Medicine αναφέρουν πως γυναίκες με περιγεννητικό άγχος μπορεί να διαθέτουν αλλοιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνά τους η οποία αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, οι έγκυες γυναίκες με άγχος πριν ή μετά τον τοκετό διαθέτουν αυξημένα επίπεδα κυτταροτοξικών Τ κυττάρων μέσα στον οργανισμό τους. Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αναλαμβάνουν την καταστροφή μολυσμένων ή αλλιώς εκτεθειμένων κυττάρων μέσα στο σώμα. Εντοπίστηκαν, επίσης, ανομοιότητες στη δραστηριότητα των ανοσολογικών δεικτών μέσα στην κυκλοφορία του αίματος των εγκύων με άγχος.
«Οι γυναίκες με άγχος παρατηρείται να έχουν ένα ανοσοποιητικό σύστημα που συμπεριφέρεται διαφορετικά από εκείνο των υγιών γυναικών στη περίοδο της εγκυμοσύνης και ύστερα από τον τοκετό», ισχυρίζεται η ερευνητική ομάδα.
«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υποτίθεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει για να μην απορρίπτει το έμβρυο αλλά να είναι ακόμα αρκετά δυνατό για να απομακρύνει τα ξένα παθογόνα. Όμως το άγχος μπορεί να προβεί επιβλαβές τόσο τη μητέρα όσο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο», κλείνουν οι συγγραφείς τη μελέτη.