Σαν σήμερα 23/12: Η ” 17 Νοέμβρη” δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς.
9 τροφές που αυξάνουν την σεροτονίνη
Η υγιεινή διατροφή συνήθως συνδέεται με το αδυνάτισμα και την διατήρηση μιας λεπτής σιλουέτας. Αυτό που δεν γνωρίζει όμως ο κόσμος είναι ότι πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε, αυξάνουν την σεροτονίνη και είναι υπεύθυνες για την ψυχική υγεία.
Στις μέρες έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες οι οποίες φανερώνουν ότι τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουμε είναι πιθανό να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου και ως εκ τούτου μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας.
Επομένως, η κατανάλωση τροφών που αυξάνουν την σεροτονίνη, μπορούν να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης της ψυχικής μας υγείας.
Ποιες είναι όμως οι τροφές που αυξάνουν την σεροτονίνη;
- Πουλερικά (γαλοπούλα, κοτόπουλο)
Τα πουλερικά δεν αποτελούν μόνο καλή πηγή άπαχων πρωτεϊνών, αλλά περιέχουν επίσης αφθονία αμινοξέος που απαιτείται για τη δημιουργία υγιών επιπέδων σεροτονίνης στο σώμα.
- Αυγά
Μια άλλη καλή πηγή πρωτεΐνης και ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξηθεί η σεροτονίνη φυσικά είναι τα αυγά.
Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάσαι για τα αυγά είναι ότι το κλειδί είναι η μέθοδος παρασκευής τους. Το βράσιμο των αυγών είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να τα καταναλώσεις, ενώ το τηγάνισμα ή η ομελέτα με πολύ λάδι ή βούτυρο, είναι ο λιγότερο υγιεινός τόπος μαγειρέματος.
- Σολομός/ψαρικά
Ο σολομός και άλλα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και μια εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση των επιπέδων σεροτονίνης. Ο σολομός και τα άλλα είδη ψαριών όχι μόνο περιέχουν υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στη καρδιά, τα οστά και το δέρμα, αλλά είναι επίσης μια πολύτιμη πηγή τρυπτοφάνης.
Η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα 22 πρωτεϊνογόνα αμινοξέα και είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη διατροφή.
- Προϊόντα σόγιας
Για τους χορτοφάγους που προτιμούν να αποφεύγουν τις ζωικές πρωτεΐνες και τα ψάρια, τα προϊόντα σόγιας έχουν γίνει πολύ πιο προσιτά την τελευταία δεκαετία.
Τα προϊόντα σόγιας είναι μία εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης που βοηθάει φυσικά στην αύξηση παραγωγής της σεροτονίνης.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
Πλούσια σε ασβέστιο για γερά δόντια και οστά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί είναι εξαιρετικές πηγές τρυπτοφάνης για όσους δεν έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Όποτε είναι δυνατόν, επίλεξε γαλακτοκομικά με χαμηλότερα λιπαρά για να αποτρέψεις την προσθήκη πολλών ανεπιθύμητων θερμίδων στον οργανισμό σου.
- Σπόροι και ξηροί καρποί
Κάθε τύπος ξηρών καρπών και σπόρων περιέχει μεγάλη ποσότητα τρυπτοφάνης. Είναι επίσης μια νόστιμη επιλογή για τους χορτοφάγους ως υποκατάστατο πρωτεΐνης και μια ζωτική πηγή τροφής για την ενίσχυση της σεροτονίνης στο σώμα.
- Ανανάς
Ο ανανάς είναι αδίκως ένα “παρεξηγημένο” φρούτο αφού περιέχει την πρωτεΐνη βρομελίνη, η οποία διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι επίσης πλούσιος σε τρυπτοφάνη και αυξάνει με υγιή τρόπο την παραγωγή σεροτονίνης.
- Φυλλώδη λαχανικά π.χ σπανάκι
Το σπανάκι, γνωστό ότι είναι πλούσιο σε σίδηρο, είναι καλό για τη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και περιέχει άφθονες ποσότητες τρυπτοφάνης. Τα περισσότερα είδη σκούρων πράσινων, φυλλωδών λαχανικών λειτουργούν επίσης ως μέθοδος αύξησης των επιπέδων σεροτονίνης.
- Φυσικά προβιοτικά πχ ξινολάχανο
Η έρευνα δείχνει ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και τα φυσικά προβιοτικά, όπως το ξινολάχανο, το κίμτσι και το γιαούρτι, μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα τρυπτοφάνης στο αίμα και να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης.
Καιρός να αρχίσεις να τρως και λίγο ξινολάχανο λοιπόν