Η βασιλόπιτα των…θεών
Είσαι παραδοσιακός τύπος/τύπισσα και θέλεις να φτιάξεις σπιτική βασιλόπιτα και να μην αγοράσεις “ετοιματζίδικη”; Σου έχουμε την λύση.
Όχι να το παινευτούμε αλλά έχουμε μια συνταγή για βασιλόπιτα που θα γλύφεις τα δάχτυλα σου…
- Υλικά
- 250 g. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 g. ζάχαρη
- 4 αυγά μεγάλα
- 160 ml χυμός πορτοκαλιού
- 100 ml πλήρες γάλα
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. βανίλια
- 1/4 κ.γλ. μαστίχα
- ξύσμα από 2 βιολογικά πορτοκάλια
- Για την επικάλυψη: γλάσο ή ζάχαρη άχνη
- Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Σε σταθερό μίξερ χτυπάμε το αγελαδινό βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας ταυτόχρονα.
- Αναμειγνύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το γάλα. Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη μαστίχα, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Τα ρίχνουμε στο μείγμα εναλλάξ σε δόσεις, χτυπώντας σε κάθε προσθήκη. Πρέπει τα υλικά να έχουν αποορροφηθεί από το μείγμα πριν ρίξουμε την επόμενη δόση.
- Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση 24 εκ. Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα. Εάν ροδίσει γρήγορα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170οC.
- Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει καλά πριν τη στολίσουμε. Όταν είναι κρύα, την αναποδογυρίζουμε σε γιορτινή πιατέλα ώστε να είναι επίπεδη η επιφάνειά της. Στολίζουμε με γλάσο ή ζάχαρη άχνη.
Μην ξεχάσεις να προσθέσεις το φλουρί αφού την ψήσεις, πάντα στο κάτω μέρος της βασιλόπιτας ώστε να μην φαίνεται η θέση του.
Καλή Χρονιά σε όλους!